Consiliului Sectorial privind asistența externă în domeniul protecției sociale, la ședință de totalizare

Consiliului Sectorial privind asistența externă în domeniul protecției sociale, la ședință de totalizare

Conducerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) împreună cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale partenere s-au întrunit astăzi la ședinţa Consiliului Sectorial privind asistența externă în domeniul protecției sociale. Evenimentul a fost condus de ministrul în exercițiu, Mircea Buga şi co-președintele Consiliului, Ian McFarlane, director de țară la Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

“De la ultima noastră întrevedere, MMPSF a reușit o serie de realizări menite să sporească calitatea serviciilor sociale oferite, să fortifice cadrul legislativ în baza căruia urmează să activăm pe viitor mai eficient” a reiterat Mircea Buga. Ministrul s-a referit și la rolul pe care îl au  partenerii de dezvoltare în domeniul protecției sociale și în tranziția spre servicii din comunitate:  “Prin eforturi conjugate va fi posibilă accelerarea procesului de dezinstituționalizare” a subliniat Buga.

Cele mai importante realizări obținute în ultimele trei luni țin de adoptarea Legii pentru completarea și modificarea Codului Muncii,  aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare  a organului local de specialitate în domeniul asistenței sociale și protecție a familiei și structura-tip a acestuia, modificarea legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități etc. Ministrul s-a referit și la hotărârea de Guvern privind majorarea ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, publicată astăzi în Monitorul Oficial.

Co-președintele Consiliului Sectorial privind asistența externă în domeniul protecției sociale, Ian McFarlane, director de țară UNFPA, a felicitat conducerea ministerului pentru realizările obținute în acest scurt timp. „Sperăm că odată cu formarea noului Guvern reformele sociale de care au nevoie cetățenii Republicii Moldova vor continua, iar liderismul și angajamentele pe care și le-a asumat ministerul în domeniul protecţiei sociale vor da rezultate”, a accentuat McFarlane.

Este de menționat că dezinstituționalizarea rămâne o prioritate a Ministerului. Pentru anul 2016, MMPSF își propune să finalizeze evaluarea persoanelor din instituțiile rezidențiale din subordine și elaborarea unui Program și Plan de acțiuni de reorganizare a tuturor instituțiilor psiho-neurologice și de dezinstituționalizare a beneficiarilor.

Consiliul de coordonare a asistenţei externe în domeniul muncii şi protecţiei sociale a fost creat la 17 februarie 2010, în calitate de organ consultativ cu funcţii de programare şi monitorizare a proiectelor şi programelor din domeniu, iar ultima sa şedinţă a avut loc la 7 mai 2015.  Membrii Consiliului se întrunesc trimestrial în incinta MMPSF.

Doina Secrieru

Share