Consiliul Uniunii Europene a impus măsuri restrctive împotriva a 6 persoane pentru acțiuni de destabilizare sau amenințare a suveranității și independenței R. Moldova

Consiliul Uniunii Europene a impus măsuri restrctive împotriva a 6 persoane pentru acțiuni de destabilizare sau amenințare a suveranității și independenței R. Moldova

Consiliul Uniunii Europene a impus ieri măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova.

„Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia. Sunt încercări serioase, sporite și continue de a destabiliza țara. Listările de astăzi transmit un alt semnal politic important al sprijinului neclintit al UE pentru Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea acesteia. UE rămâne hotărâtă să continue să reprime pe cei care ne destabilizează vecinătatea directă”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Astfel, Consiliul sancționează „organizația paramilitară Asociația Oamenilor cu Epoleți „ Scutul Poporului ”, care a făcut încercări repetate de a submina guvernul democratic al Republicii Moldova inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente, precum și liderul acesteia. Celelalte persoane sancționate includ șeful adjunct al Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, începând cu 2016. În plus, Consiliul sancționează directorii trusturilor media care dețin mai multe canale media în țară, care promovează frecvent mesaje care vizează obstrucționarea și subminarea procesului politic democratic. Lista include și alte persoane implicate în diseminarea dezinformării și incitarea la violență și frică, sau legate de cazul „Fraudă bancară”.

Toți cei enumerați fac obiectul unei înghețari a activelor. Cetățenilor și companiilor le este interzis să pună la dispoziție fonduri. În plus, cele șase persoane sunt supuse unei interdicții de călătorie, care le interzice să intre și să tranziteze prin teritoriile UE.

Amintim că, la 28 aprilie 2023, UE a stabilit, la cererea Moldovei, un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitate sau securitate. La 30 mai 2023, Consiliul a adoptat primul set de 5 liste în cadrul noului cadru.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Moldova, acordând statutul de țară candidată la 23 iunie 2022

Share