Consilierul Ruslan Codreanu propune 3 lucruri pentru reformarea Primăriei Chișinău

Expertul în domeniul reformei Administrației Publice, Ruslan Codreanu, consilier municipal în cadrul proiectului „Audieri publice pentru Chișinău”, a venit cu trei propuneri de reformă a Primăriei.

Ruslan Codreanu a declarat că propunerile țin de ineficiența unor direcții ale Primăriei, care au o structură învechită, dar și alte propuneri ce țin de eficientizarea unor procese și eliminarea anumitor factori ce contribuie la birocrație și corupție.

„Prima propunere a ținut de lichidarea unor subdiviziuni, cum ar fi subdiviziunea socio-ecologică și subdiviziunea agricultură. Ca impact pentru buget, aceasta aducea anual o economie de circa 1 milion lei. A doua propunere a ținut de lichidarea subdiviziunilor sectoriale a direcției generale educației și economiei, în jur de 30 milioane de lei anual. La inițierea propunerii, am discutat cu Direcția generală educație, tineret și sport și a fost găsit un numitor comun. De fapt, a fost deschidere din partea Direcției pentru a implementa propunerea respectivă, astfel am fost puțin mirat să văd după aceasta anunțul cu concursurile pentru șefii de direcție a educației sector”, a precizat expertul.

Totodată, Ruslan Codreanu a menționat că a treia propunere a constat în gestionarea eficientă a patrimoniului public. „Am propus crearea unei singure subdiviziuni, care să se ocupe de gestionarea patrimoniului public în loc de cele multe care sunt astăzi. Am propus să fie făcută o evidență strictă a bunurilor imobile și mobile din mun. Chișinău și un registru electronic a tot ce înseamnă patrimoniu mun. Chișinău”, a punctat Codreanu.

În context, Ruslan Codreanu a afirmat că, aceste 3 propuneri sunt doar o mică etapă în reforma Primăriei. „Speră că se va merge pe implementarea propunerilor, pentru că ele vizează, în primul rând, transparența Primăriei și deschiderea față de cetățeni, ne mai vorbind de efectul pe care îl are asupra ceea ce ține de venitul la bugetul local și distribuția pentru probleme necesare”, a conchis Codreanu.

De menționat că, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a făcut astăzi totalurile celor 11 luni în care au implementat proiectul „Audieri publice pentru Chișinău”.

Astfel, în cadrul proiectului, experții IPRE au identificat 9 subiecte, pe 3 domenii mari și problematice pentru mun. Chișinău, care au fost supuse audierilor publice, iar ulterior au fost elaborate politici publice, care au fost prezentate Consiliului municipal Chișinău și Primăriei mun. Chișinău. Cele 3 domenii țin de reforma administrației publice și serviciile publice, mediul de afaceri și afacerilor locale, dar și infrastructura și transportul.

Mihaela Rotari

Share