Conferință științifică și practică INTOSAI, cu participarea Curții de Conturi

Conferință științifică și practică INTOSAI, cu participarea Curții de Conturi

Reprezentanții instituțiilor supreme de audit (ISA) din cadrul Organizației internaționale a ISA – INTOSAI, precum și reprezentanții altor structuri și organizații internaționale s-au reunit, pentru perioada 21-22 aprilie curent, în cadrul primei Conferințe online științifice și practice, organizată sub auspiciul Președinției INTOSAI, Curții de Conturi a Federației Ruse.

Echipa Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), condusă de membrul CCRM, Andrei Munteanu, a participat la sesiunile plenare ale conferinței și la discuțiile deschise pe diferite subiecte de interes pentru instituțiile supreme de audit.

În cadrul sesiunii plenare „Auditul sectorului public și evoluția practicilor de guvernanță în timpul și după urgență”, participanții au pus în discuție provocările cu care s-au confruntat guvernele naționale și comunitatea internațională, necesitatea adaptării instituțiilor, politicilor și practicilor guvernamentale. O colaborare mai strânsă și mai aprofundată între INTOSAI și alte organizații internaționale majore este esențială pentru înțelegerea perspectivelor dezvoltării viitoare și asigurarea faptului că ISA rămân relevante și conduc transformarea prin propriul exemplu.

Sesiunea plenară din ziua a doua de lucru a Conferinței a fost dedicată educației online în contextul dezvoltării profesionale a angajaților ISA. Evoluția rapidă a lumii moderne condiționează regândirea metodelor de instruire și educație pentru a se adapta noilor cerințe și circumstanțe.

O componentă importantă a Conferinței au fost sesiunile de discuții deschise pe diferite tematici, cum ar fi auditarea sectorului social și medical, achizițiile publice și inovațiile de audit, incluziunea în audit, auditul strategic, analiza datelor în activitatea de audit, deschiderea ISA, auditarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În premieră, un reprezentant al CCRM a fost invitat de către organizatorii Conferinței să participe în calitate de moderator al unui grup de discuții deschise. Astfel, Violeta Balan, șeful Secției relații externe și comunicare, a făcut o prezentarea cu tematica ”Incluziunea – un obiectiv de audit sau un criteriu de audit. Importanța abordării incluziunea în perioada crizei”, precum și a ghidat participanții la discuțiile libere în dezbaterea tematicii propuse, provocărilor, soluțiilor și impactului aspectului elucidat. Abordarea incluziunii a fost convenită ca una dintre modalitățile de a spori valoarea și beneficiile ISA. Acest concept este evaluat de ISA în contextul mai larg al auditării obiectivelor de dezvoltare durabile aprobate de ONU și, de asemenea, a căpătat o importanță deosebită în condițiile pandemiei, deoarece resursele guvernamentale sunt alocate în mod special pentru a ajuta grupurile cele mai vulnerabile de populație.

Conferința a fost o platformă unică pentru expertiză și schimb de experiență în timpul sesiunilor informale în formatele de brainstorming și discuții, cu accent pe rolul organizațiilor internaționale și al ISA în guvernarea globală, viitorul educației și formarea funcționarilor publici.

Mihaela Rotari

Share