Conferința anuală „Pactul ecologic European și decarbonizare la costuri minime”. A participat și directorul ANRE

Conferința anuală „Pactul ecologic European și decarbonizare la costuri minime”. A participat și directorul ANRE

La 23 ianuarie 2020, la Bruxelles s-a desfășurat conferința anuală „Pactul ecologic European și decarbonizare la costuri minime” la care a participat Eugen Carpov, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), evenimentul a fost organizat de Consiliul Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER), iar Republica Moldova are statut de observator la această organizației din luna noiembrie 2016.

Astfel, Uniunea Europeană a elaborat Pactul ecologic european cu scopul să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru atingerea acestui deziderat este nevoie de un efort comun din partea tuturor actorilor implicați – UE, guvernele naționale, structurile internaționale și companiile din domeniul energetic. Totodată, pentru aceasta este nevoie și de investiții semnificative atât din partea UE și a sectorului public, cât și din partea sectorului privat.

Urmare a discuțiilor, participanții au pledat pentru continuarea acțiunilor concrete în vederea realizării Pactului ecologic european și decarbonizării în termenele stabilite, punând accent în perioada de tranziție pe valorificarea energiei regenerabile, eficiența energetică, investiții în infrastructură, aplicarea tehnologiilor industriale prietenoase mediului înconjurător.

În dezbaterile privind procesul de decarbonizare la costuri minime au participat înalți oficiali din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European, lideri ai structurilor europene precum ACER, ENTSO-G, ENTSO-E, Eurelectric, reprezentanți ai agențiilor naționale de reglementare în energetică.

Doina Secrieru

Share