Conducerea MAI a participat la dezvelirea plăcii comemorative dedicate cehului Josef Seidl

Conducerea MAI a participat la dezvelirea plăcii comemorative dedicate cehului Josef Seidl

În contextul meciului de calificare dintre Moldova și Cehia în Preliminariile Campionatului European de fotbal, 2024, Secretarul de Stat al MAI, Daniella Misail-Nichitin, a participat la dezvelirea plăcii comemorative dedicate lui Josef Seidl, profesorului de gimnastică, care a pus bazele fotbalului la Chișinău, în 1911, prin arbitrarea unui meci între două echipe de liceu.

Evenimentul s-a desfășurat la Clubul Sportiv Central „Dinamo”.  Acesta a fost organizat de către Ambasada Republicii Cehe la Chișinău, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Federația Moldovenească de Fotbal și Clubul Sportiv Central “Dinamo”.

Secretarul de Stat a Ministerului Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin a mulțumit Ambasadei Republicii Cehe pentru inițiativa desfășurării evenimentului și a evidențiat rolul liderului Josef Seidl, în educarea tinerei generații.

„În aceste timpuri tulburi, când ecoul războiului de peste graniță planează deasupra țării noastre și peste întreaga Europă, putem învăța de la Josef Seidl cel puțin o lecție valoroasă: că oriunde te-ar duce destinul sau istoria, cel care își iubește patria cu adevărat, conturează bunul nume al neamului său prin fapte nobile și acțiuni care seamănă pace. Sportul, dar mai ales fotbalul, ilustrează perfect succesul care poate fi atins prin corectitudine și o muncă asiduă în echipă. Am toată speranța că exemplul sportivului, militarului și profesorului Seidl va fi preluat și promovat de seniorii fotbalului moldovenesc în rândurile tinerilor sportivi ai țării noastre”, a menționat Daniella Misail-Nichitin.

 La rândul său, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Moldova, Stanislav Kazeky, a menționat importanța relației de prietenie dintre Moldova și Cehia, atât în contextul meciului de calificare în preliminariile Campionatului European de fotbal, cât și pe dimensiunea statutului Republicii Moldova de țară candidată UE. Acesta a reliefat rolul lui Seidl, ca promotor atât al fotbalului, cât și al păcii, în special în contextul războiului Rusiei în Ucraina.

Ceremoniei i-a precedat desfășurarea unui meci amical de fotbal între veteranii Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții Ambasadei Republicii Cehe la Chișinău, în urma căruia Șeful Clubului Sportiv Central „Dinamo”, Ion Bucur, a înmânat Excelenței Sale, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Moldova, Cupa prieteniei și diploma de gratitudine în semn de apreciere a aportului adus în promovarea sportului.

Amintim că, Josef Seild a intrat în istoria Chișinăului prin popularizarea jocului de fotbal, care a căpătat rapid o mare priză şi s-a răspândit nu doar în rândul elevilor. Astfel, în 1911, la Chişinău a avut loc primul meci de fotbal inter-orășenesc între echipa gimnaziștilor chișinăuieni şi formația Gimnaziului nr. 2 de băieţi din Odesa. Josef Seidl a fost arbitrul acestei partide, care s-a desfășurat  pe 29 august, în preajma stadionului „Dinamo”.

Share