Concursul Național Cel mai bun elev inovator „Genius” și-a desemnat câștigătorii

Concursul Național Cel mai bun elev inovator „Genius” și-a desemnat câștigătorii

Pe 14 mai curent, la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, s-a desfășurat cea de-a IX-a ediție a Concursului Național Cel mai bun elev inovator „Genius”, unde s-au reunit cei mai ingenioși și creativi elevi din țară.

La festivitatea de desemnare a laureaților concursului au participat conducerea Academiei de Științe, Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), oficiali din partea ministerelor Educației, Tineretului și Sportului, Mediului, reprezentanți ai comunității academice și universitare, mediului de afaceri, profesori, studenți, elevi și părinți.

Invitatul special și oaspetele de onoare al evenimentului a fost prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip.

Manifestarea a fost inaugurată de președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, care a salutat tinerii inovatori, dorindu-le copiilor succes și i-a îndemnat să persevereze în continuare, pentru că țara are nevoie de idei, talente, cunoștințe.

După inaugurare, oaspeții de onoare dar și membrii juriului au vizitat expoziția. După examinarea și evaluarea lucrărilor expuse la standuri, juriul a stabilit învingătorii ediției a IX-a a concursului, pentru cele mai originale şi creative lucrări.

Astfel, deținătorii Premiului Mare au fost desemnați Dmitrii Guzun și Nicolae Muntean, Liceul Teoretic „Constantin Stere” și  Colegiul Tehnic Agricol din or. Soroca, pentru lucrarea „Utilizarea surselor de energie regenerabilă – farfuria Stirling”.

Premiul a fost înmânat de prim-ministrul Pavel Filip, care a felicitat învingătorii, îndemnând elevii să fie creativi şi inovativi, deoarece aplicarea inovațiilor, a noilor tehnologii va spori competitivitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Locul II a revenit următorilor concurenți: Dan Butmalai, Liceul Academiei de Științe, clasa a a XI-a, cu lucrarea ”Mașină de dezamorsare a minelor v2.0”; Ilei Albot, Anastasia Vutcariov, Liceul Teoretic cu profil real ”Mihai Marinciuc” mun. Chișinău, lucrarea ”Utilizarea deșeurilor de producere în timpul creșterii ciupercilor”.

Pe locul III s-au clasat Denis Zubic, Gimnaziul ”Grigore Vieru”, satul Sarata Veche, r-nul Fălești, lucrarea „Securitatea bancnotei. Accesibilitate pentru persoanelor oarbe”; Denis Guja, Colegiul Politehnic Chișinău, lucrarea „Generator de energie” și Briciaru Lucian, clasa a  X-a, Liceul Academiei de Științe a Moldovei, lucrarea „Smart BOX”.

Premiul pentru cel mai activ raion a fost acordat raionului Soroca, iar premiul pentru cel mai activ liceu a fost obținut de Liceul Teoretic „Universul”, municipiul Chişinău.

Câștigătorii concursului au primit diplome de participare, cadouri, cărți și premii băneşti.

În scopul susținerii și stimulării creativității tinerilor inventatori, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a participat în calitate de partener la organizarea și desfășurarea concursului și a menționat 3 din cele mai aplicabile și utile inovații, prezentate la concurs. Astfel, Directorul general al AGEPI, Octavian Apostol a înmînat Cupa AGEPI, însoțită de diploma de mențiune și un premiu bănesc, elevului Ion Cerempei, de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din municipiul Chișinău pentru lucrarea „Motor cu ardere externă”.

Premiul AGEPI de încurajare a creativității inovaționale a ajuns la Petrașco Sandu și Zatie Petru, elevi ai Liceului AȘM pentru lucrarea „ECO-Lampa”. Derenov Vadim, elev al Gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Vasilcău a primit diploma de mențiune AGEPI și un premiu bănesc pentru ciclul de lucrări  “Culegător de fructe” și “Secător Hidraulic”.

La concurs au participat 118 concurenți, cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani, reprezentând 32 de  instituții de învățământ din țară. În cadrul concursului au fost expuse 116 lucrări din diverse domenii, inclusiv: tehnologii informaționale, agricultură, sănătate, mecanică, energie regenerabilă, robotica, creativitate etc.

Concursul a fost organizat și susținut de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Ministerul Educației, Universitatea și Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Competiția a avut drept scop susţinerea, promovarea și dezvoltarea capacităţilor inovative şi creative în rândul tinerilor.

l l1 l2 l3 l4 l5 l6 l7 l9

Maria Roșca

Share