Conceptul ”e-Populație” a fost lansat la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Detalii!

Conceptul ”e-Populație” a fost lansat la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Detalii!

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) a organizat ieri, 20 ianuarie, consultări instituționale asupra implementării proiectului ”e-Populație” (denumire alternativă ”e-Demografie”).

Proiectul e-Populație are ca scop generarea informațiilor socio-demografice (numerice) folosind ca surse de date primare sisteme informaționale deținute de instituțiile de stat. MMPSF a sugerat acest proiect partenerilor de dezvoltare din cauza lipsei unui instrument viabil de estimare a efectivului real de populație prin prisma structurii socio-demografică.

Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) cu expertiza și asistența tehnică a Universității ”Charles” din Praga a răspuns doleanțelor MMPSF, susținând proiectul e-Populație în contextul armonizării statisticii naționale la standardele sistemului statistic european cu accent pe statistica populației.
Conceptul ”e-Populație” presupune accesarea surselor de date primare deținute de instituțiile de stat printr-un sistem informațional cu prelucrarea și corelarea acestor date, iar ulterior va genera o statistică reală (la zi), cu posibilitatea reînnoirii permanente a informațiilor oficiale cu privire la situația demografică din țară. În scopul asigurării protecției datelor cu caracter personal, sistemul informațional va stoca datele personale obținute din surse externe pe servere securizate, pe platforma de hosting mCloud. Securitatea informațiilor este pilonul primordial în dezvoltarea sistemului e-Populație.
Boris Gîlca, viceministrul în exercițiu al muncii, protecției sociale și familiei a specificat că ”în contextul avansării parcursului european al Republicii Moldova sporirea capacității naționale pentru colectarea datelor statistice și utilizarea evidențelor în formularea politicilor sociale este esențială. Subiectele referitoare la datele statistice de calitate sunt prioritare pe agenda MMPSF”.
Tomas Kucera, profesor la Universitatea ”Charles” și coordonator al proiectului spune că ”armonizarea sistemului statistic național la standardele UE este obligatorie pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar bunele practici ale Republicii Cehe pot fi foarte utile pentru Republica Moldova”.
Începând cu anul 2013, Universitatea ”Charles” din Praga, în cadrul cooperării academice implementează proiectul „Suport integrat pentru elaborarea statisticilor demografice” (POSTDEMO – Statistica Populației și Demografică în R. Moldova) finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Proiectul sprijină armonizarea serviciului național de statistică la cerințele sistemului statistic european, cu accent pe statisticile populației.

 

Mihaela Rotari

Share