Comitetul de Supraveghere al proiectului Twinning „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară” la cea de-a a patra întrunire trimestrială

Comitetul de Supraveghere al proiectului Twinning „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară” la cea de-a a patra întrunire trimestrială

La Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a avut loc cea de a patra reuniune a membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Proiectului Twinning  „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară”.

La eveniment au participat liderii de proiect, rezidenți ai proiectului Twinning, reprezentanți ai MAIA, AIPA, ANSA dar și  experți externi. Omologii rezidenților Twinning au trecut în revistă cele mai importante realizări ale părților beneficiare pe diverse componente și subcomponente din cadrul Proiectului.

În debutul evenimentului, ministrul MAIA, Viorel Gherciu a mulțumit pentru asistența externă oferită în cadrul proiectului Twinning, ce are ca scop dezvoltarea sectorului agro-alimentar.

Pe parcursul trimestrului de referință, AIPA a fost responsabilă de implementarea subcomponentei 3.3 ce a vizat elaborarea manualelor de proceduri aferente plăților directe per cap de animal.  Grație eforturilor comune depuse la elaborarea manualelor de proceduri de către experții AIPA și Twinning, desfășurarea primului apel aferent depunerii cererilor și examinarea acestora s-a finalizat cu succes. Fiind efectuate și primele plăți în acest sens. Totodată, în cadrul misiunilor s-a elaborat o nouă procedură de depunere a solicitărilor de plăți directe pe cap de animal în format electronic. Este o alternativă ce va facilita întregul proces de depunere dar și de administrare a cererilor.

Un subiect aparte în cadrul ședințelor Twinning a vizat și elaborarea foii de parcurs pentru implementarea IACS (Sistem Integrat de Administrare și Control) prin analiza și studierea documentelor precum și efectuarea de interviuri cu părțile interesate.

La finalul întrunirii, participanții au vorbit despre recomandările de politici și activitățile din următoarele șase luni.

Proiectul TWINNING a demarat la 1 septembrie 2020, având ca scop acordarea asistenței tehnice instituțiilor de profil precum: MAIA, AIPA și ANSA în vederea consolidării capacităților instituționale, drept scop fiind realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE.

 

Mihaela Rotari

Share