Colaborarea cu România pe segmentul transportului rutier, feroviar și naval, va fi intensificată, iar unele blocaje urmează a fi eliminate

Colaborarea cu România pe segmentul transportului rutier, feroviar și naval, va fi intensificată, iar unele blocaje urmează a fi eliminate

Colaborarea cu România pe segmentul transportului rutier, feroviar și naval, va fi intensificată, iar unele blocaje urmează a fi eliminate, informează OFICIAL.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, care împreună cu secretarul general al Ministerului, Lilia Dabija, au avut mai multe ședințe cu secretarii de stat ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scriosteanu și Foghis Adrian George – au fost discutate aspecte ce țin de îmbunătățirea calității serviciilor de transport și s-a agreat asupra eventualelor soluții logistice de transportare a păcurei.

„Totodată, în contextul vizitei s-a desfășurat și ședința Comisiei mixte moldo-române în domeniul transportului rutier, unde am discutat stadiul de îndeplinire al obiectivelor stabilite în Protocolul Comisiei privind liberalizarea serviciilor regulate de persoane între cele două state, semnat la Chișinău, pe data de 17 iunie curent.

Prin Protocolul comisiei mixte s-a decis:

Începând cu 1 aprilie 2023, serviciile regulate de persoane vor fi autorizate în condițiile prevăzute de Acordul rutier bilateral, fără a fi condiționate de o diferență minimă de timp între curse. Prin urmare, cetățenii se vor bucura de curse mai frecvente și mai accesibile. La fel, va fi exclus fenomenul rezervării curselor doar pe hârtie, care în realitate nu se efectuează.

În scopul creșterii gradului de confort și siguranță a serviciilor regulate de persoane s-a convenit că, începând cu data de 1 aprilie 2023, la efectuarea curselor regulate între România și Republica Moldova, vor fi admise doar autobuze care îndeplinesc cel puțin norma de poluare „Euro V sigur”.

Inițierea unui grup de lucru comun în scopul implementării sistemului e-CMR pentru transporturile internaționale dintre Republica Moldova și România.

Intensificarea cooperării în scopul coordonării și implementării tuturor proceselor ce țin de digitalizarea serviciilor de transport rutier” – a declarat oficialul.

Mircea Păscăluță a spus că are toată încrederea că aceste măsuri de îmbunătățire a calității serviciilor de curse regulate cu destinația România vor aduce beneficii atât pentru sectorul economic cât și turistic.

„Suntem recunoscători României pentru deschidere și ajutor necondiționat în aceste momente de grea încercare. Știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Dacă ne vom ține împreună, vom ieși din crize mai puternici și mai rezistenți”, a subliniat secretarul de stat.

Share