CNAM – în prima jumătate din an

CNAM – în prima jumătate din an

Compania Națională de Asigurări în Medicină a realizat în prima jumătate a anului curent un șir de acțiuni orientate spre îmbunătăţirea accesului populației la serviciile de sănătate, extinderea spectrului şi a numărului de servicii prestate în baza asigurării medicale, reducerea plăţilor informale și utilizarea eficientă a banilor publici acumulați în fondurile în sănătate. Prezentăm în continuare principalele realizări ale echipei CNAM în primul semestru al acestui an.

În colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și Ministerul Sănătății, au fost elaborate valori relative și tarife noi pentru serviciile medicale spitalicești finanțate prin intermediului sistemului DRG, bazat pe complexitatea cazului. Acest fapt permite asigurarea unei finanțări echitabile a spitalelor pentru asistența medicală acordată populației, precum și diminuarea cheltuielilor de buzunar ale pacienților.

În același timp, a fost evaluată activitatea economico-financiară a spitalelor, fapt ce constituie un prim-pas pentru raționalizarea cheltuielilor fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sectorul spitalicesc. Totodată, în premieră, a fost pilotat mecanismul de negociere a prețurilor pentru unele tipuri de intervenții realizate în cadrul programelor speciale în spitale. De exemplu, negocierea prețurilor pentru operațiile de cataractă a permis procurarea unui număr mai mare de astfel de servicii, reducerea timpului de așteptare pentru operațiile respective și, drept urmare, sporirea accesului populației la asistență medicală performantă.

În prima jumătate a anului curent a fost îmbunătățit modul de gestionare a listelor de așteptare prin verificarea statutului fiecărei persoane din cele aproximativ 12 mii incluse în aceste liste. Persoanele respective sunt informate în scris despre faptul la care instituție urmează a fi efectuată intervenția. Pentru a exclude fenomenul plăților neformale și eventuale incertitudini din partea pacienților, li se aduce la cunoștință că intervenția este gratuită, fiind achitată integral din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Măsurile întreprinse de CNAM în ultimele luni au permis reducerea timpului de așteptare pentru operațiile de protezare de șold de la 12 până la 2-3 luni. A fost elaborat un nou proiect de regulament privind gestionarea listelor de așteptare, care se află în prezent în proces de examinare la Ministerul Sănătății.

O altă realizare constă în reducerea de nouă ori, de la 45 la 5 zile, a duratei de așteptare a pacienților oncologici depistați primar la investigații de înaltă performanță – tomografie/tomografie computerizată și imagistică prin rezonanţă magnetică.

În primul semestru al acestui an, CNAM a negociat în premieră cu prestatorii de servicii de înaltă performanță tarife mai mici decât cele stabilite inițial pentru serviciile prestate. Acest fapt a dus la economisirea banilor publici (cca 30 de milioane de lei) și a permis procurarea unui număr mai mare de servicii efectuate la aparataj medical modern, majorând accesul populației la acestea, și anume: tomografie computerizată, rezonanță magnetică, angiografie, scintigrafie, coronografie.

Extinderea listei de medicamente compensate și a numărului de maladii pentru care sunt prescrise aceste preparate constituie o altă realizare. În prima jumătate a acestui an, numărul beneficiarilor de medicamente compensate a crescut cu aproape 29 de mii față de primul semestru din 2021 și a depășit cifra de 595 de mii de persoane. Pentru compensarea medicamentelor, CNAM a alocat în ianuarie-iunie 2022 cu peste 67 de milioane de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

O activitate intensă a fost desfășurată în ceea ce privește evaluarea și monitorizarea prestatorilor de servicii medicale, cu scopul de a spori disciplina financiară a acestora, responsabilitatea față de utilizarea banului public și calitatea asistenței medicale. În timpul evaluărilor efectuate, la unii prestatori de servicii medicale au fost depistate abateri grave de la legislație. În consecință, contractele cu aceștia au fost reziliate. Totodată, în baza pretențiilor înaintate de CNAM, în fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost restituite mijloace financiare în valoare de cca 25 de milioane de lei.

De la începtului acestui an, 16 instituții medico-sanitare publice din diferite localități ale țării au fost finanțate din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM pentru realizarea proiectelor investiționale. Aceste proiecte au fost desemnate câștigătoare în bază de concurs și vizează achiziţionarea de utilaj medical performant, dotarea spitalelor strategice cu generatoare electrice, sporirea eficienței energetice a clădirilor, lucrări de reparaţie şi de construcţie.

Eforturi constante au fost depuse și în gestionarea crizei refugiaților. CNAM a negociat și semnat acorduri de parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii și Organizația Internațională pentru Migrație privind acoperirea financiară a unui șir de servicii medicale destinate refugiaților ucraineni. Bugetul total estimat pentru rambursarea cheltuielilor respective se ridică la aproximativ 77 de milioane de lei.

CNAM este alături de beneficiari şi de lucrătorii medicali și continuă să depună eforturi pentru a crește accesul persoanelor asigurate la servicii medicale și farmaceutice de calitate și, respectiv, gradul de satisfacție al cetățenilor față de asigurarea medicală obligatorie.

Share