Clasamentul celor mai independente instituții publice din Republica Moldova!
Clasamentul celor mai independente instituții publice din Republica Moldova a fost prezentat recent, în cadrul unei conferințe online, organizate de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia, informează OFICIAL.
Pentru calculare au fost evaluate 20 de instituții publice cu funcții de reglementare, control, prestări servicii și în sfera activității judiciare, inclusiv și Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). Instituțiile publice au fost evaluate în baza a patru criterii de independență: numirea organului de conducere și membrilor Consiliului de administrație; destituirea persoanelor numite; suveranitatea și bazele constituționale; venitul persoanelor numite și angajaților.
Cu referire la evaluarea CCRM în baza criteriilor de independență selectate, Andrei Munteanu, membru al CCRM a venit cu un șir de obiecții și sugestii. Astfel, constatarea privind Curtea de Conturi că ”lipsește un temei expres care ar da posibilitate organului de control de a destitui (revoca) din funcție în cazul în care membrul organului de conducere nu își exercită corespunzător funcțiile sau încalcă flagrant prevederile legale”, nu este aplicabilă în cazul instituției supreme de audit din țară, deoarece conform art. 20 al.2) al Legii nr. 160 a Curții de Conturi prevede expres 10 temeiuri de revocare a membrului CCRM, a declarat dl Munteanu. Membrul CCRM a menționat, că Legea nr. 260 a fost elaborată și aprobată în conformitate cu cerințele art. 47 și 49 ale Acordului de Asociere RM-UE, în vederea alinierii la standardele internaționale și bunele practici în domeniul auditului public extern, inclusiv pe dimensiunea independenței.
Un alt aspect, care urmează de a fi clarificat este afirmația din raport că, la criteriul venitul persoanelor numite și angajaților CCRM nu a prezentat informația solicitată, deoarece CCRM nu a recepționat solicitări de acest gen, a remarcat Andrei Munteanu.
Evenimentul a avut în cadrul inițiativei „Susținerea democrației, a independenței și transparenței instituțiilor publice-cheie din Republica Moldova”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) și este susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid). Inițiativa are ca scop informarea publicului despre dezvoltarea democrației și independența instituțiilor-cheie ale statului, precum și îmbunătățirea transparenței și a stabilității financiare a autorităților publice locale și a întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova.
Doina Secrieru