Clădirile Centrului Republican de Diagnosticare Medicala și Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” vor fi reabilitate termic

Clădirile Centrului Republican de Diagnosticare Medicala și Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” vor fi reabilitate termic

Clădirile Centrului Republican de Diagnosticare Medicala și Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” vor fi reabilitate termic în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Contractul pentru elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică a fost semnat la data de 13 iunie 2024.

Valoare contractului este de circa 600.000 euro, iar durata de execuție a acestuia este de puțin peste 8 luni.

Consorțiul de companii format din management4healths AG din Germania, Sigma Engineering S.R.L. din Moldova și CSZ Inginieurconsult GmbH@Co. KG din Germania a fost selectat în cadrul unei proceduri de licitații și va fi responsabil de elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică, precum și de supravegherea de autor a lucrărilor de construcții care vor fi executate ulterior, în conformitate cu proiectul elaborat.

Principalele măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia cele două clădiri ale instituției, cu o suprafață totală de peste 21.000 de m2:

✅ Izolarea termică a pereților exteriori
✅ Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare
✅ Izolarea termică și renovarea acoperișurilor
✅ Renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii
✅ Renovarea sistemelor interioare de încălzire
✅ Instalarea sistemului de iluminat tip LED
✅ Instalarea sistemelor fotovoltaice
✅ Implementarea sistemelor de management energetic (SME)

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov , circa jumătate din consumul total de resurse energetice al Republicii Moldova este generat de clădiri:

„În special clădirile instituțiilor medicale sunt cele mai intensive la consumul de energie. Drept o prioritate pentru investiții în eficiența energetică a clădirilor au fost selectate anume instituțiile medicale. Asta înseamnă că noi vom economisi ulterior bani și banii ăștia vor putea ulterior merge la medic, la pacienți, la medicamente, la echipamente, în loc să fie irosiți pe cheltuieli cu energia pe care o aruncăm pur si simplu pe fereastră sau prin pereți”, a spus ministrul.

În total, 10 instituții medicale vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro și este finanțat de European Union in the Republic of Moldova , European Investment Bank și European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Share