![Circa 740 mii au beneficiat de medicamente compensate în 2024](http://oficial.md/wp-content/uploads/2025/02/476831827_1217056863480256_9216829087252355089_n.jpg)
Circa 740 mii au beneficiat de medicamente compensate în 2024
Aproape 740 de mii de persoane au beneficiat în anul 2024 de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Din numărul total de beneficiari, cca 736 de mii au primit medicamente compensate, iar peste 100 de mii de persoane, pe lângă medicamente, au beneficiat și de dispozitive medicale compensate.
Volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate a depășit anul trecut un miliard de lei, dintre care cca 69 de milioane de lei au fost pentru dispozitive medicale. Cele mai mari sume alocate pentru medicamentele compensate au fost destinate tratamentului bolilor cardiovasculare (cca 54% din totalul cheltuielilor), urmate de diabet zaharat (23%) și boli ale sistemului nervos (5%).
Suma medie compensată per beneficiar a constituit cca 1.600 de lei, cu 350 de lei mai mult comparativ cu anul precedent.
În anul 2024, în lista medicamentelor compensate au fost incluse cinci denumiri comune internaționale pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, carcinomului de prostată, hiperplaziei benigne de prostată, amenințării de naștere prematură/avortului spontan.
În prezent, lista medicamentelor compensate cuprinde 171 de denumiri comune internaționale, iar cea a dispozitivelor medicale compensate include șase denumiri de dispozitive (teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, ace pentru stilou injector de insulină, seringi sterile cu ac pentru insulină, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare) cărora le corespund 49 de modele comerciale.
Începând cu 1 aprilie 2024, toți cetățenii Republicii Moldova beneficiază de medicamente și dispozitive medicale prescrise prin intermediul sistemului informațional „e-Rețeta”. Digitalizarea procesului a avut mai multe beneficii pentru pacienți: acces mai rapid și mai sigur la produse compensate, monitorizarea aderenței la tratament prin verificarea istoricului medical al pacientului de către medic, posibilitatea de valorificare de către pacient a rețetei compensate în mai multe vizite la farmacie, delegarea dreptului de ridicare a medicamentelor din farmacie către o persoană terță ș. a.
Medicamentele și dispozitivele medicale compensate pot fi prescrise de medicul de familie sau, după caz, de orice medic specialist din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu.
În anul curent, pentru medicamente și dispozitive medicale compensate CNAM a planificat în fondurile de asigurare medicală obligatorie peste 1,2 miliarde lei și a contractat peste 200 de prestatori de servicii farmaceutice care eliberează aceste produse prin intermediul a 1.628 de farmacii.