Circa 1 900 operații de protezare a șoldului și genunchiului au fost efectuate în prima jumătate din an

Circa 1 900 operații de protezare a șoldului și genunchiului au fost efectuate în prima jumătate din an

Aproximativ 1 900 de operaţii de protezare a şoldului și genunchiului au fost efectuate în primul semestru al acestui an, în creștere cu circa 180 față de perioada similară a anului trecut. Mai mult de jumătate din numărul total de cazuri reprezintă operațiile de protezare a genunchiului, informează OFICIAL.

Aceste intervenții chirurgicale sunt realizate în cadrul programului special de protezare a aparatului locomotor, finanțat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Pentru cazurile tratate în șase luni ale anului curent în cadrul programului respectiv, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat aproape 114 milioane de lei, inclusiv pentru consumabilele costisitoare, în creștere cu peste 38 de milioane comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Operaţiile de protezare a articulaţiilor mari (șold, genunchi, umăr) sunt realizate în 19 instituţii medicale contractate de CNAM, şi anume: 14 publice şi cinci private.

De aceste intervenții beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.

În prima jumătate a acestui an, CNAM a întreprins un șir de măsuri pentru a îmbunătăți modul de gestionare a acestor liste. Astfel, reprezentanții companiei verifică statutul fiecărei persoane incluse în liste, iar persoanele respective sunt informate în scris despre faptul la care instituție urmează a fi efectuată intervenția. Pentru a exclude fenomenul plăților neformale și eventuale incertitudini, pacienților li se aduce la cunoștință că operația este gratuită, fiind achitată integral din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Măsurile întreprinse de CNAM în ultimele luni au permis reducerea timpului de așteptare pentru operațiile de protezare a șoldului de la 12 până la 2-3 luni. Totodată, a fost elaborat un nou proiect de regulament privind gestionarea listelor de așteptare, care se află în prezent în proces de examinare la Ministerul Sănătății.

Volumul de mijloace financiare planificate în anul 2022 pentru intervenţiile de protezare a articulaţiilor mari este în jur de 220 de milioane de lei.

Share