Cinci membri ai unui grup criminal organizat – reținuți pentru trafic de droguri din Uniunea Europeană
Pe parcursul ultimelor patru luni, oamenii legii au întreprins un număr important de măsuri și acțiuni de urmărire penală pentru deconspirarea activității unui grup criminal și a rolului fiecărui membru al acestuia în traficarea marijuanei de tip hidropon, cu tranzitarea României și Republicii Moldova.
Ca urmare a activității de documentare și măsurilor speciale de investigații, ofițerii Serviciului Vamal, în comun cu angajații Inspectoratului Național de Investigații și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au percheziționat mijloacele de transport și domiciliile figuranților. În rezultat, a fost ridicată o cantitate de 8 kg de marijuana de tip hidropon, mijloace bănești în sumă de 10 mii USD care ar proveni din activitatea criminală desfășurată, telefoane mobile folosite la conducerea activității criminale, precum și ciorne care conțin amănunte importante cu privire la etapele infracționale și implicarea fiecărui membru al grupului criminal.
Transportatorul drogurilor și alți doi participanți au fost reținuți în flagrant. Ulterior, la interval de câteva ore, au fost identificate și reținute alte două persoane, care de fapt sunt organizatorii și finanțatorii grupului criminal organizat.
Potrivit estimărilor, drogurile ridicate ar costa pe piața neagră circa un milion de lei. Acestea constituie o cantitate destul de mare, iar toate probele indică asupra intenției de livrare a substanțelor într-un alt stat.
Bărbații reținuți sunt cinci la număr, cu vârste cuprinse între 25 și 43 de ani. Procurorii PCCOCS au solicitat plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a tuturor membrilor reținuți, luând în considerare amploarea activității lor infracționale, succesul operațiunii de documentare, reținere și necesitatea prevenirii eschivării de la răspundere a celor reținuți. Instanța de judecată, însă, a admis parțial demersurile procurorilor, astfel încât trei membri au fost plasați în arest preventiv, iar alții doi – anume cei care potrivit materialelor anchetei sunt organizatorii și finanțatorii grupului criminal – au fost plasați în arest la domiciliu.
Procurorii și-au exprimat dezacordul cu privire la aplicarea măsurii arestului la domiciliu și au contestat aceste încheieri ale Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana. Acum, urmează ca magistrații de la Curtea de Apel Chișinău să se pronunțe cu privire la aplicarea măsurii preventive în privința celor doi membri ai grupului criminal organizat.
Potrivit legii penale, pentru faptele comise, persoanele vinovate riscă până la 15 ani privațiune de libertate.
Mihaela Rotari