„Chișinăul de seară – orașul luminilor”, proiect de iluminare a unor obiective istorico-culturale din Chișinău. Iată când va fi realizat

Un proiect de iluminare artistică a unor obiective istorico-culturale va fi implementat în capitala Republicii Moldova.  Concursul „Chișinăul de seară – orașul luminilor”, din cadrul proiectului cu aceeaşi denumire a fost lansat de Agenţia de Inspectare şi  Restaurare a  Monumentelor în colaborare cu  platforma „Design Cafe & Club” şi s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, informează Moldpres.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi,  directorul general al  Agenţiei de Inspectare şi  Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă  a menţionat că la concurs au participat  52 de concurenţi,  iar în etapa finală au ajuns 11 proiecte de  iluminare  artistică a unor obiective istorico-culturale valoroase din Chişinău.

Potrivit sursei citate, lucrările au fost evaluate ieri de către un juriu internaţional în frunte cu  renumitul arhitect din Franţa,  Alain Guilhot, care a  realizat circa 3000 de proiecte de iluminare artistică în cele mai frumoase oraşe  din 58 de state.

Două din cele 11 proiecte au acumulat un punctaj maxim egal. Este vorba de proiectul de iluminare a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, creat de Octavian Catlabuga şi cel de iluminare a Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, semnat de arhitecţii Oleg şi Nadejda Bajura, care vor primi câte un premiu de 2000 de euro.  Al treilea proiect câştigător este cel al designerului Ilie Cebotari, care a participat în concurs cu un concept de iluminare  a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu””.  Acesta va fi premiat cu 1000 de euro.

Ion Ştefăniţă a afirmat că cele trei proiecte vor fi realizate până în toamna anului curent,  pentru aceasta fiind rezervat un buget de 11 milioane de lei. Proiectele sunt susţinute de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Primăria municipiului Chişinău.

Prezent la eveniment, arhitectul Alain Guilhot a afirmat că toate proiectele prezentate sunt bune şi ar merita premiul I. „ Chişinăul are un patrimoniu excepţional – peste 810 obiective protejate.  Există toate şansele să-l transformăm  într-un oraş al luminilor,  astfel încât să devină cât mai  atractiv pentru turişti.  În acest scop, vom organiza la Chişinău şi un Festival al luminilor”, a mai spus Alain Guilhot.

În acelaşi timp, juriul a evidenţiat încă patru proiecte de iluminare artistică, ce vor fi realizate în următorii doi ani.  Acestea sunt: sediul Primăriei, Sinagoga Rabbi Ţirilson, Circul şi strada Veronica Micle.

Mihaela Rotari

Share