Certificatul de naștere românesc poate fi obținut mai ușor. Detalii!

Certificatul de naștere românesc poate fi obținut mai ușor. Detalii!

Ambasada României în Republica Moldova informează că procedura de obținere a certificatului de naștere românesc s-a simplificat. Noua procedură permite depunerea actelor necesare obținerii certificatului de naștere românesc imediat după depunerea jurământului de credință față de România.

Această măsură vine în sprijinul cetățenilor care doresc redobândirea cetățeniei române prin scurtarea perioadei de timp pentru obținerea documentelor românești. Astfel, cetățenii care doresc depunerea documentelor pentru înscrierea actelor de stare civilă în aceeași zi cu data jurământului de credință față de România nu au nevoie de  programarea prealabilă și sunt scutiți astfel de drum suplimentar la Secția Consulară.

Ambasada României  informează de asemenea că cetățenii care doresc să își depună documentele necesare transcrierii actelor de stare civilă,  la o dată ulterioară, trebuie să se programeze la ghișeele de informații sau prin sistemul Call Center, la numărul de telefon 022 855 002, disponibil de luni până vineri, între orele 8.00 și 14.00.

Ambasada României în Republica Moldova reamintește că actele necesare obținerii certificatului de naștere românesc pentru cetățenii născuți pe teritoriul Republicii Moldova sunt: certificatul de naștere emis de autoritățile Republicii Moldova  (original și copie legalizată), certificatul de căsătorie sau extrasul de căsătorie, certificatul de divorț sau de deces (în cazul persoanelor divorțate sau văduve, în copie simplă), buletinul de identitate valabil (în copie simplă) și certificatul de cetățenie română.

Maria Roșca

Share