Cercetați la frontieră pentru deținerea și folosirea actelor falsificate

Cercetați la frontieră pentru deținerea și folosirea actelor falsificate

Doi conaționali sunt cercetați pentru deținerea și folosirea actelor falsificate. Cazurile au fost înregistrare ieri, în punctele de trecere a frontierei (PTF) Sculeni și Giurgiulești-Galați, informează OFICIAL.

În primul incident este documentat un tânăr din raionul Căușeni. Acesta, în calitate de șofer al unui autoturism de model Mercedes Benz, înmatriculat în Polonia, s-a prezentat pe sensul de intrare în țară, la PTF Giurgiulești-Galați.

În cadrul procedurii de control al actelor de călătorie, polițiștii de frontieră au depistat că permisul de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile poloneze, prezenta indici de falsificare. Fiind efectuate verificări suplimentare, cu ajutorul tehnicii din dotare, s-au confirmat suspiciunile – actul nu era unul veridic.

La audieri, conaționalul de 23 de ani a declarat că permisul l-ar fi obținut pe cale legală, ca urmare a efectuării unui curs specializat în conducerea auto la Varșovia, Polonia, și pentru care ar fi achitat 230 de zloți. Acesta era sigur de veridicitatea actului, dat fiind faptul că ar fi obținut permisul după trei luni de studii și susținere a unui examen. Tânărul și-a continuat călătoria doar că în calitate de pasager.

Cel de-al doilea moldovean cercetat este un locuitor al raionului Ocnița. Pentru formalitățile de control al trecerii frontierei pe direcția ieșire din Republica Moldova, în PTF Sculeni s-a apropiat un microbuz de rută cu destinația Germania. În timpul verificărilor actelor de călătorie, unul din pasageri nu a recunoscut că deține și alte documente.

Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au dispus efectuarea unui control adițional. În rezultatul acestuia, în geanta personală a fost depistată o carte de identitate românească, eliberată pe numele bărbatului de 41 de ani, în care s-au identificat semne rezonabile de falsificare. În declarații, cetățeanul a relatat că și-a perfectat actul pentru a se putea angaja în câmpul muncii în Germania. De mare ajutor i-a fost un bărbat din România. Cei doi s-au întâlnit la o piață din București și în decurs de trei zile a primit documentul, contra sumei de 150 de euro.

În ambele cazuri, documentele au fost ridicate și transmise spre expertiză. Între timp cercetările continuă pentru elucidarea circumstanțelor și încadrarea juridică a faptelor.

Cristina Pendea

Share