Centrul de Justiție Familială al Poliției – de 6 luni în ajutorul comunității

Centrul de Justiție Familială al Poliției – de 6 luni în ajutorul comunității

La doar 6 luni de la inaugurare, Centrul de Justiție Familială al Poliției, devine o ancoră pentru cei afectați de violența familială și sexuală. Inițiativa care rezultă din colaborarea între autorități, societatea civilă și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, a oferit un refugiu de încredere și siguranță pentru cei aflați în pericol chiar în familia lor.

Fiind în vizită la evenimentul de prezentare a raportului de 6 luni al CJF, Lilian Carp, Președintele Comisiei Parlamentare pe Securitate națională, apărare și ordine publică, a accentuat cu referire la fenomenul de violență familială și sexuală: “Cu siguranță că noi așa împreună ne vom uni forțele și vom combate acest flagel, iar femeile vor prinde la curaj sa spună nu și vor denunța ca acest fenomen să fie oprit în societatea noastră.”

Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne a menționat că: „Peste 180 de persoane au primit deja asistență integrată în cadrul Centrului. Într-un singur edificiu, poliția împreună cu asistenții sociali, cu psihologi, cu medicii legiști sunt toți la datorie 24 din 24 de ore și sunt gata să acorde acel suport necesar victimelor. Ministerul Afacerilor Interne a reluat campania de sensibilizare în fața acestui flagel și de încurajare ca toate victimele să se adrese Centrului de Justiție Familială al Poliției.”

Laura Hruby, Șeful Adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, a explicat: „Datorită acestei resurse vitale, victimele violenței domestice și ale altor forme de violență, precum și copii lor, au acces la o gamă de servicii specializate si asistență fără stigmatizare, într-un singur loc. O societate este puternică doar în măsura în care sunt puternici membrii săi cei mai vulnerabili, în acest sens Centrul oferă un suport cuprinzător.”

Viorel Cernăuțeanu, Șeful Inspectoratului General al Poliției al MAI, a accentuat: “Am constatat că în aceste 6 luni de zile, de fapt, conceptul sau gândirea care a fost fundamentul aceste instituții, s-a materializat prin două aspecte a ce îi trebuie unei victime a violenței în familie: calitatea serviciilor prestate și garantarea confidențialității lucrurilor care s-au întâmplat.”

Pe parcursul evenimentului, Ivan Crețu, directorul CJF, a raportat că timp de cele 6 luni, Centrul a fost notificat cu privire la 180 de cazuri în care a fost solicitată intervenția, 149 dintre care fiind de competența directă a Centrului. Cele 149 de cazuri gestionate au implicat forme de violență în familie de diferite tipuri: fizică (11); fizică și psihologică (97); fizică psihologică și economică (7); fizică psihologică, economică și sexuală (anterior) (2); psihologică (22); sexuală (8); și digitală (2).

Numărul de cazuri, diferă conform categoriei de vârstă a persoanelor afectate: 18-25 ani (19 cazuri), 26-30 ani (21 cazuri), 31-40 ani (55 cazuri), 41-50 ani (23 cazuri), 51-60 ani (9 cazuri), 61-70 ani (11 cazuri), 71-75 ani (9 cazuri), 80-85 ani (1 caz) și 90 ani (1 caz).

Este de menționat faptul că din numărul total de cazuri înregistrate, 60 de victime au fost supuse violenței de către soț/soție, 41 de concubină/concubin, 17 de fecior/fiică, 1 de ginere/noră, 6 de nepot/nepoată, 5 de tată/mamă, 11 de fost soț/fostă soție, 5 de soră/frate, 5 de vecin/ă/persoană necunoscută, 1 de persoana cu care conlocuiește, 1 de soacră /socru și 1 de cumnat/cumnată.

Echipa CJF în aria sa de acoperire, municipiul Chișinău și suburbiile, a intervenit prompt cu suport medical și juridic necesar pentru a opri repetarea actelor de violență. În această regiune, la solicitarea CJF au fost eliberate 76 de ordine de restricție de urgență, care au garantat siguranța imediată a victimelor și membrilor familiilor lor, contribuind la prevenirea unor incidente ulterioare de violență domestică. Pentru emiterea unei ordonanțe de protecție, au fost înaintate un total de 84 de demersuri în instanța de judecată, dintre care au fost emise ulterior un număr total de 76 de ordonanțe de protecție, 2 fiind respinse, iar altele 6 fiind în procesul de examinare. Dintre aceste ordonanțe de protecție emise de instanță, 9 au fost valabile pe o perioadă de 30 de zile, 2 pe o perioadă de 45 de zile, 9 pe o perioadă de 60 de zile și 56 pe o perioadă de 90 de zile.

În urma analizei acestor cazuri, s-a constatat necesitatea intervenției expertului judiciar/medicului legist în 18 dintre cazuri, 12 fiind realizate de experți în incinta CJF, iar celelalte 6 au fost efectuate în cadrul Centrului de medicină legală.

Totodată, menționăm că 9 victime ale violenței în familie au fost referite în adresa instituțiilor medico-sanitare publice, 19 victime în adresa Centrelor de plasament, 69 în adresa Direcțiilor de asistență socială și 54 în adresa Direcțiilor teritoriale pentru protecția copilului.

Pentru a solicita intervenția echipei Centrului de Justiție Familială al Poliției, vă rugăm să apelați serviciul 112 sau să sunați la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008.

Share