Centrul capitalei – “inundat” de inimi
De Ziua Mondială a Inimii, în premieră, peste 150 de de studenţi de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au organizat un „Marş pentru Inimă”. Participanţii au parcurs, pe jos, segmentul de drum de la Blocul didactic central al universităţii până la Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, pentru a demonstra că o sută de paşi pe zi sunt necesari pentru o inimă sănătoasă pe viaţă. Marşul s-a încheiat la Catedrala „Naşterea Domnului”, acolo unde studenţii au format o inimă şi au lansat în aer baloane, transmite IPN.
Marşul pentru Inimă este iniţiat de Serviciul comunicare şi relaţii publice a universităţii. Alina Timotin, membru al echipei de organizare, a spus că acţiunea are drept scop promovarea modului de viaţă sănătos în rândul populaţiei, în special, mersul pe jos şi consumul de fructe, pentru a reduce riscurile îmbolnăvirilor cardiace.
Eugeniu Demineţ, student anul I, Facultatea de Farmacie, a spus că studenţii au împărţit pliante trecătorilor, prin care îi vor informa despre paşii care trebuie întreprinşi pentru o viaţă sănătoasă. „50% din populaţia Republicii Moldova suferă de boli ale sistemului cardiovascular. Prin acest marş, vrem să sugerăm oamenilor să aibă grijă de sănătatea lor pentru că astăzi sunt foarte multe lucruri nocive, fumatul, alcoolul”, a spus tânărul.
Veronica Grozavu, studentă anul II la Medicina Generală, a menţionat că trecătorii au primit şi câte un măr de la participanţii marşului. „Noi suntem viitorii doctori, cei care suntem responsabili de sănătatea populaţiei. Le spunem oamenilor că un măr pe zi este egal cu o inimă sănătoasă pe viaţă. Un măr pe zi – avem aport de vitamine”, a spus studenta.
Serghei Suman, prodecan la Facultatea de Medicină nr. 1, conferenţiar universitar la Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatorie, a subliniat că astfel de marşuri trebuie organizate cât mai des pentru a exclude riscurile majore de patologii cardiace. Doctorul a menţionat că, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această patologie se află printre primele locuri în lista bolilor. „Trebuie să avem grijă de noi şi să luăm măsurile necesare, pentru că este o maladie care întinereşte, mortalitatea prin această patologie este tot mai mare”, a spus Serghei Suman. Potrivit acestuia, fără un măr pe zi, fără consumul a doi litri de apă pe zi, surplusul de sare şi zahăr au un impact negativ asupra sănătăţii.
Anual, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii. În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populaţiei apte de muncă, constituind circa 57,5 % din mortalitatea totală. Principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: tensiunea arterială înaltă, supraponderabilitatea, nivelul înalt al colesterolului în sânge, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul.
Marşul pentru Inimă este organizat de USMF „Nicolae Testemiţanu” în colaborare cu Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină, cu suportul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Republica Moldova şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.
Mihaela Rotari