Celebrarea Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 în Republica Moldova
Oficiul de gestionare a programelor de asistență externă a celebrat finalizarea Programului transnațional Dunărea 2014-2020, alături de parteneri, managerii de proiecte, implementatorii proiectelor și reprezentanții mai multor instituții publice, precum Curtea de Conturi a Republicii Moldova, Ministerul Finanțelor și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilei Cooperării Europene și a fost moderat de Diana Grosu-Axenti, director adjunct al Oficiului de gestionare a programelor de asistență externă.
Programul transnațional Dunărea 2014-2020 a permis celor 14 state eligibile, printre care și Republica Moldova, să beneficieze de un buget total de peste 274 milioane de euro, în vederea implementării proiectelor în domeniul social, al infrastructurii, culturii și energiei durabile. În perioada menționată, în Republica Moldova au fost implementate 23 de proiecte.
Evenimentul de celebrare a fost lansat cu discursul Magdalenei Mueller-Uri, șefa Secției Cooperării, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, care a menționat importanța indubitabilă a unor astfel de proiecte în Moldova și a subliniat disponibilitatea Uniunii Europene de a susține statele implicate în Programul transnațional Dunărea. Ulterior au fost analizate rezultatele și oportunitățile Programului, prezentate de către coordonatorii de proiecte din cadrul diferitor instituții. Evenimentul a continuat în formatul fishbowl (acvariu) în cea de-a doua sesiune, în care partenerii și beneficiarii proiectelor au prezentat rezultatele și lecțiile învățate în urma implementării proiectelor.
Spre finalul evenimentului a fost prezentat Programul Regiunea Dunării 2021-2027 și condițiile de eligibilitate în cadrul proiectului, lansând-se apelul pentru toți doritorii de a face o schimbare și a se implica.
Menționăm că rolul Curții de Conturi în acest proces a fost de a contribui la asigurarea procedurilor de implementare a programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională, și anume, în domeniul managementului de audit și control, recuperării fondurilor Uniunii Europene (UE) obținute și/sau utilizate cu iregularități, prin fraude sau corupție, precum prevenirii și combaterii acestor fenomene.