Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore!
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 316 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 307 traversări persoane, dintre care 3 925 treceri la frontiera moldo-română, 1 728 treceri la frontiera cu Ucraina și 654 treceri aeriene.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
PTF Leușeni – 1 586 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 1 036 traversări persoane;
PTF Sculeni – 948 traversări persoane;
PTF Aeroportul Chișinău – 654 traversări persoane;
PTF Otaci – 462 traversări persoane.
Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active:
http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere
Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:
– un conducător auto a încălcat regulile de folosire a vinietei;
– patru persoane au fost identificate cu consemn național;
– 88 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM).
În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 316 persoane și completate 5 850 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).
Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 167 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.
NOTĂ: Poliția de Frontieră în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și se respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.
Printre acțiunile întreprinse se numără:
– monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,
– detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
– izolarea de celelalte persoane,
– solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.
La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei și sunt informați despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.
În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.33 a CNESP din 28 septembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale în continuare stabilește lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o țară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate țările clasificate ca zonă roșie, persoana este calificată ca venită din zona roșie.
Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
– Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier.
Mihaela Rotari