Cele mai noi date în contextul gestionării crizei refugiaților din Ucraina

Cele mai noi date în contextul gestionării crizei refugiaților din Ucraina

Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Dumitru Udrea și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au prezentat ultimele informații în contextul gestionării crizei refugiaților din Ucraina, transmite OFICIAL.

Potrivit datelor prezentate de Dumitru Udrea, la data de 21 martie, ora 6:00, pe teritoriul țării se aflau peste 101 mii de refugiați din Ucraina, circa jumătate dintre aceștia fiind copii.

„Numărul este în scădere față de săptămâna trecută. În ultimele zile la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina nu s-a înregistrat flux major pe sensul de intrare în Republica Moldova și se circulă în regim normal.

De asemenea, în cele 104 centre de plasament din țară, sunt cazați peste 4200 de refugiați, majoritatea femei și copii. La fel, în centrele de plasament autorizate, mai sunt disponibile peste 4800 de locuri. Pe această cale, invităm refugiații, care se află în familiile cetățenilor Republicii Moldova și caută un loc de cazare pentru perioada următoare, să sune la Linia Verde: 800 800 11”, a menționat secretarul general al Guvernului.

Totodată, Udrea a anunțat despre o posibilitate nouă pentru ucraineni – cea de a solicita produse și alimente pe dopomoha.md, disponibilă în limbile ucraineană, română și rusă.

La fel, el a spus că de mâine, 22 martie, va funcționa un Centru Unic de Colectare a Ajutoarelor Umanitare pentru Refugiați. Acesta se află pe teritoriul „Moldova Film”.

„Până astăzi, 21 martie, totalul donațiilor de bunuri gestionate de Guvern este de peste 4,8 milioane de euro. Dintre acestea, peste 4 milioane de euro au venit prin Mecanismul de Protecție Civilă a Uniunii Europene și sunt gestionate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, mai exact – către centrele de triere de la punctele de trecere a frontierei. Alte 478 de mii de euro, produse și alimente, sunt gestionate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin intermediul depozitului de la Vatra. De asemenea, peste 227 de mii de euro, medicamente și dispozitive medicale, sunt gestionate de Ministerul Sănătății”, a precizat oficialul.

Tot în cadrul conferinței, ministrul Marcel Spatari a menționat că, începând cu data de 27 februarie, în Republica Moldova au intrat 161 de loturi de ajutoare umanitare pentru refugiați, dintre acestea 114 loturi au venit în adresa organizațiilor necomerciale și comunităților religioase.

„Greutatea totală a donațiilor constituie 1250 de tone, dintre acestea – 220 de tone au fost primite de autoritățile centrale, 70 de tone – de autoritățile publice locale, iar restul – de organizațiile nonguvernamentale, comunitățile religioase și organizațiile internaționale. Astfel, mai mult de trei pătrimi au ajuns în gestionarea societății civile.

Ajutoarele umanitare care sunt gestionate de Ministerul Muncii sunt adunate și distribuite prin intermediul depozitului de la Vatra. Începând cu 10 martie, de la acest depozit au fost împărțite peste 50 de loturi către mai multe destinații. Valoarea totală a bunurilor distribuite este de circa jumătate de milion de lei”, a subliniat ministrul.

Doina Buruiană

Share