Cele mai multe incendii se produc…intenționat!

Cele mai multe incendii se produc…intenționat!

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne a desfăşurat astăzi şedinţa de bilanţ, fiind trecută în revistă activitatea salvatorilor şi pompierilor pentru anul 2104. În cadrul reuniunii a fost abordată realizarea priorităţilor instituţionale pe parcursul anului precedent. Rapoarte de activitate, au fost prezentate în domeniile apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile.

Tot aici s-a accentuat asupra proiectelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale în domeniul managementului situaţiilor de risc. În cadrul realizărilor pentru anul 2014 s-a menţionat lansarea proiectului fără precedent pentru Republica Moldova, Serviciul Medical de Reanimare şi Descarcerare, dar şi apariţia unei celule de gestionare a situaţiilor excepţionale, Centrul Operaţional de Dirijare.

În urma rapoartelor prezentate în anul 2014 pe teritoriul ţării noastre au fost înregistrate 325 situaţii excepţionale, 112 situaţii excepţionale cu caracter natural, iar 215 situaţii au fost cu caracter tehnogen. În anul precedent în ţară s-au produs 1890 incendii. Conform datelor statistice 75% din numărul incendiilor au loc în sectorul locativ, iar 25% sunt înregistrate în sectorul agroindustrial. În urma calculelor efectuate 19% din incendii au drept cauză incendierea intenţionată, 16% s-au produs din cauza sobelor defecte, iar 14% din incendii izbucnesc în urma imprudenţii în timpul fumatului.

Pe parcursul anului trecut din incendii au fost salvate 976 de persoane. Pentru reducerea timpului de răspuns, în localităţile rurale au fost lansate 20 posturi de salvatori şi pompieri, dintre care 8 au fost inaugurate în anul 2014.

Pentru consolidarea serviciului salvatori şi pompieri în localităţile rurale, în anul 2015, Serviciul Situaţii Excepţionale planifică deschiderea a 10 posturi. În vederea susţinerii iniţiativei de lansare a noilor staţii de salvatori, dar şi pentru merite în intervenţii, trei posturi civile de pompieri din localităţile rurale au fost  menţionate de conducerea serviciului. Cele mai bune posturi rurale în anul 2014 sunt în localităţile Puhoi Ialoveni, Mîndreşti Teleneşti şi Drăguşeni Sîngerei.

Maria Roșca

Share