Cele mai mari realizări în 2019 ale Î.S. „MOLDATSA”!

Cele mai mari realizări în 2019 ale Î.S. „MOLDATSA”!

Veaceslav Frunze, administratorul Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spaţiului Aerian şi Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”, în cadrul unui interviu pentru Almanah Politic 2019, a răspuns la întrebarea: „Care au fost, în opinia Dvs., cele mai mari realizări în 2019?”.

„Oamenii care sunt responsabili de siguranţa traficului aerian trebuie să evolueze continuu şi să-şi dezvolte competenţele. Ei trebuie să fie pregătiţi să ia decizii corecte în orice situaţie dificilă. Astfel, una dintre cele mai mari realizări a fost achiziţionarea Simulatorului  Complex ATC al Î.S. „MOLDATSA” (ce include şi 3D „TOWER”), care reprezintă un echipament de pregătire sintetică, bazat pe tehnologii avansate şi conceput pentru a oferi instruiri şi a menţine abilităţile profesionale ale controlorilor de trafic aerian, prin exersarea acţiunilor în condiţii speciale şi în situaţii de zbor (coborâre de urgenţă, incendiu la bordul aeronavei, rularea aeronavei în afara pistei, condiţii meteorologice extreme etc.). Acest simulator este unic în regiune şi a fost dat în exploatare în 2019. Implementarea lui este parte componentă a unei viziuni strategice în ceea ce priveşte pregătirea personalului. Acum ne pregătim să lansăm procedura de certificare a Î.S. „MOLDATSA” ca entitate de pregătire şi formare a controlorilor de trafic aerian. Pentru început, ne propunem să aplicăm această nouă competenţă pe interiorul întreprinderii noastre, apoi să o dezvoltăm şi în exterior, pentru a obţine cât mai multe beneficii din această investiţie”, a spus Frunze.

În același timp, administratorul Întreprinderii de Stat a comunicat: „Un detaliu foarte important este faptul că prevederile internaţionale impun ca serviciile de navigaţie aeriană să fie furnizate continuu, indiferent de situaţie sau de provocările ce pot să afecteze nemijlocit calitatea serviciilor „MOLDATSA”. Astfel, pentru situaţiile extreme, cauzate de calamităţi naturale şi/sau de alte circumstanţe, care nu pot fi prevenite sau anticipate, a fost creat Centrul de Rezervă de Dirijare a Traficului Aerian. Acesta reprezintă o unitate de dirijare a traficului aerian independentă şi separată (ca infrastructură), care are scopul de a asigura continuitatea serviciilor de navigaţie aeriană şi nivelul de siguranţă acceptabil în situaţii de contingenţă, acoperind întreg spectrul de servicii necesare managementului traficului aerian. Punerea în aplicare a acestor două proiecte a fost posibilă graţie echipei profesioniste şi dedicate, care a lucrat asupra lor”.

Mihaela Rotari

Share