Cele mai frecvente motive de adresare la CpDOM în 2014

Cele mai frecvente motive de adresare la CpDOM în 2014

Instituţia naţională a ombudsmanului: În anul 2014 cele mai frecvente motive de adresare la CpDOM au fost pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiţie, ale dreptului la securitate şi demnitate personală, dreptului la asistenţă şi protecţie socială, precum şi nerespectarea dreptului la proprietatea privată.

În Studiul cu privire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în 2014, elaborat de CpDOM, se menţionează că pretinsa încălcare a dreptului de acces liber la justiţie (265 în 2014), din anul 2010, este cel mai abordat subiect de către petiţionari (http://www.ombudsman.md/sites/default/files/rapoarte/raport_cpdom_2015_190315.pdf). Numărul adresărilor la Instituţia naţională a ombudsmanului cu asemenea plîngeri este unul relativ constant în ultimii 4 ani, variind neesenţial de la un an la altul.

Pe locul al doilea după numărul de adresări la CpDOM se află cele care se referă la lezarea dreptului la securitatea şi demnitatea personală – 190 în anul 2014 (relele tratamente). În anul 2014 cel mai semnalat aspect în adresările la acest subiect vizează condiţiile de detenţie în instituţiile penitenciare, acesta fiind invocat în 137 de petiții. În 24 de cazuri a fost invocată aplicarea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, 18 adresări se referă la lezarea demnităţii personale. Deşi numărul adresărilor la acest compartiment în ultimii ani este în scădere, faptul că acestea ocupă locul doi din numărul total de petiţii demonstrează că fenomenul relelor tratamente persistă în societate.

Pe poziţia a treia în topul motivelor de adresare la CpDOM se află  petiţiile care se referă la nerespectarea dreptului la asistenţă şi protecţie socială.  Numărul plîngerilor pe acest subiect dar şi privind lezarea dreptului la proprietate privată este în creştere în ultimii 3 ani.

Din numărul total de persoane care în anul 2014 s-au adresat la Centrul pentru Drepturile Omului, 30.08%  sînt deţinuţi, 6.26% – persoane angajate în muncă, 8.02 % –  pensionari, 3.51% – persoane neangajate, 7.63 % – persoane cu dizabilități, 0.46% – elevi, 0.31% – studenţi, precum şi alte categorii mai puţin numeroase.

Urmare a examinării cererilor admise, au fost întocmite şi înaintate autorităţilor competente privind încălcările drepturilor constituţionale ale cetăţenilor 241 de acte de reacţionare.

Pe parcursul anului 2014 ombudsmanii au intervenit de 19 ori către organele competente cu demersuri pentru intentarea  proceselor disciplinare sau penale  în privinţa persoanelor cu funcţii de răspundere care au comis încălcări, ce au generat lezarea considerabilă a drepturilor şi libertăţilor omului. Pe parcursul anului 2014 avocaţii parlamentari, în calitate de mediatori, au soluţionat 3 cazuri prin concilierea părţilor.

După examinarea cererilor ombudsmanii au dreptul să adreseze în instanţele de judecată cereri în apărarea intereselor petiţionarilor. Acest mecanism este aplicat în cazurile de încălcare  în masă sau gravă a drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale omului, în cazurile de o importanţă socială deosebită sau în cazurile cînd este necesar de a apăra interesele unor persoane care nu pot folosi de sine stătător mijloacele juridice de apărare. În perioada de referinţă în instanţa de judecată au fost trimise 12 cereri de chemare în judecată în apărarea intereselor petiţionarilor şi 12 cereri cu privire la intervenirea în procesul civil,  pentru a depune concluzii, în temeiul art. 74 din Codul de procedură civilă. 

 

Mihaela Rotari

Share