Cel mai mare oficiu al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a devenit accesibil

Cel mai mare oficiu al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a devenit accesibil

Pentru prima dată, locuitorii municipiului Chișinău și migranții în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de servicii de ocupare prestate într-un spațiu adaptat la necesitățile beneficiarilor, accesibil și confortabil. Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă (DGOFM) din municipiul Chișinău are acum un sediu renovat, cu un design universal, informează OFICIAL.

Lucrările au fost finanțate de Guvernul Elveției, prin intermediul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

„Serviciile de ocupare sunt de o importanță primordială în societăți cu tendințe de migrație atât de puternice. Suntem extrem de bucuroși să contribuim la îmbunătățirea acestor servicii, prin ridicarea nivelului de calificare a personalului ANOFM și adaptarea spațiilor de lucru la necesitățile tuturor categoriilor de beneficiari. Sperăm ca toate aceste eforturi să se regăsească în gradul de satisfacție a populației municipiului Chișinău și a ratei de ocupare mai mari a cetățenilor care își doresc să muncească acasă”, a menționat Radu Danii, Coordonator de program, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Schimbarea sediului va permite deservirea mai multor beneficiari. Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă (DGOFM) acoperă peste 572 de mii de locuitori ai capitalei. Anual, circa 6 mii de persoane și peste 3000 de angajatori se adresează la DGOFM Chișinău pentru cele 13 servicii oferite.

La proiectare s-au respectat principiile de front & back office. Astfel, angajații dispun de un spațiu deschis de interacțiune cu beneficiarii, bazat în același timp pe principiul de transparență și siguranță la locul de muncă, precum și de spații separate pentru activități de grup, dar și birouri. Spațiul poate fi acomodat pentru toată gama de servicii prestate de cei 30 de angajați ai instituției.

„Am vizitat sediul renovat. Sunt sigură că fiecare va aprecia faptul că au fost create condiții pentru munca în siguranță a angajaților, precum și că spațiul este adaptat pentru toate persoanele care au nevoie disperată de un loc de muncă – șomeri, persoane cu dizabilități, părinți, persoane în etate, tineri etc. Doar așa ne putem asigura că nimeni nu este exclus și se poate recupera în urma repercusiunilor economice provocate de pandemie”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

La DGOFM Chișinău a fost creat un mediu prietenos pentru părinții cu copii, fiind amenajat un spațiu de joacă. Părinții care vin cu cărucioare, precum și persoanele în etate și cele cu dizabilități pot folosi rampa de acces la intrare. Au mai fost instalate inscripții în limbaj Braille, marcaje contrastante. DGOFM a mai fost dotat și cu un lift mobil pentru persoanele cu mobilitate redusă.

„Renovarea celui mai mare oficiu dintre cele 32 ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă este una dintre cele mai mari realizări ale instituției din ultimii 30 de ani. Pe lângă aceasta, PNUD și Elveția au oferit tot suportul necesar la pregătirea modificărilor legislației cu privire la migrația forței de muncă, dar și instruirea personalului ANOFM la nivel național. Abordarea exhaustivă și integrată în acest domeniu cu siguranță va spori rezultatele pentru cetățeni. Or, pentru noi, cetățeanul și bunăstarea acestuia sunt o prioritate”, a declarat Nelea Rusu, Secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Designul sediului s-a bazat pe rezultatele dobândite printr-un exercițiu de testare a spațiului „user safari”, care a fost efectuat atât la sediul vechi, cât și la cel nou, înainte de renovare. Prin experimentul respectiv, mai mulți cetățeni și-au expus părerile asupra spațiului, astfel încât la etapa de proiectare să se țină cont de necesitățile și așteptările lor.

Pentru a facilita activitatea subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, trei Direcții municipale de ocupare a forței de muncă – birourile din Chișinău, Cahul și Bălți – au fost echipate cu câte un automobil. Acum angajații Agenției se pot deplasa în localitățile din municipii pentru a discuta cu angajatorii care au locuri vacante și pentru a informa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă despre ofertele existente.

Lucrările de renovare ale sediului și procurarea a trei autoturisme se ridică la cca 283.000 USD.

Pe parcursul anului 2021, PNUD și Guvernul Elveției urmează să renoveze Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Soroca, după modelul DGOFM Chișinău. PNUD Moldova a susținut anterior și modernizarea sectoarelor de poliție nr.1 din orașul Sîngerei și nr.3 din sectorul Buiucani al capitalei.

Regulamentele normativelor de construcție din 1 iunie 2014 prevăd cerințe pentru asigurarea accesibilității fizice în edificii. Astfel, fiecare instituție publică și privată este responsabilă de asigurarea unui acces demn și confortabil pentru fiecare persoană.

Mihaela Rotari

Share