CEC preocupată de incluziunea persoanelor cu nevoi speciale în procesul electoral

CEC preocupată de incluziunea persoanelor cu nevoi speciale în procesul electoral

În perioada 25-27 februarie 2015 Andrei Volentir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) participă la conferința internațională Zero Project, o inițiativă a fundației Essl, care se preocupă de toate drepturile persoanelor cu dizabilități din lumea întreagă. La nivel mondial, Proiectul Zero întrunește și împărtășește exemple și bune practici ale diferitor organizații și state care îmbunătățesc viața și contribuie la respectarea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități. În anul 2015 conferința are două obiective majore: capacitatea de a trăi independent și participarea politică. Evenimentul are loc la Oficiul Națiunilor Unite din Viena și este organizat sub egida acestei organizații internaționale.

În cadrul conferinței, Andrei Volentir a susținut o prezentare despre realizările Comisiei în domeniul asigurării accesibilității procesului electoral în Republica Moldova. În luarea sa de cuvînt a menționat că la alegerile din 30 noiembrie 2014 toate secțiile de votare au fost dotate în mod centralizat cu urne și cabine de vot uniformizate, fiind prevăzute cabine adaptate pentru alegătorii cu dizabilități, a vorbit despre conlucrarea activă cu organizațiile societății civile în vederea identificării soluțiilor pentru a asigura persoanelor cu nevoi speciale exercitarea dreptului la vot. În același context, secretarul CEC s-a referit la testarea procedurii de votare cu ajutorul plicului-șablon pentru persoanele cu dizabilități de vedere, fără a fi asistați în cabina de vot, amenajarea localurilor secțiilor de votare cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. De asemenea, Andrei Volentir a punctat direcțiile prioritare pentru următorii ani în acest domeniu.

Totodată, secretarul Comisiei s-a familiarizat cu cele mai bune practici ce vizează asigurarea accesibilității procedurilor electorale pentru persoanele cu nevoi speciale, asigurarea posibilității de a vota individual, fără asistență străină, elaborarea de strategii electorale pe categorii țintă.

De remarcat, că această conferință reunește experți și specialiști în domeniul accesibilității din peste 50 de țări.

Vizita este organizată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) pentru Democrație/Alegeri în Moldova. Programul PNUD oferă suport Comisiei Electorale Centrale pentru îmbunătățirea proceselor democratice în Moldova, prin integrarea standardelor cu privire la egalitatea de gen și drepturile omului în domeniul electoral.

Mihaela Rotari

Share