Ceban: Am preluat sub propria răspundere implementarea şi amenajarea parcărilor în capitală
Primarul de Chișinău, Ion Ceban, declară că a convocat, astăzi, o şedinţă de lucru cu responsabilii Primăriei Chişinău pentru a aborda subiectul stringent şi problema numărul unu pentru şoferii din Chișinău – parcările.
„După ce mai mult timp subiectul a fost tărăgănat, am preluat sub propria răspundere implementarea şi amenajarea parcărilor în capitală. În acest an ne-am propus să creăm locuri de parcare în zona centrală a capitalei, după care ne vom extinde spre periferia oraşului”, spune Ceban.
Tot el spune că recent a fost desfășurată licitația pentru elaborarea schemelor de organizare a circulației rutiere în zona centru, pe str. Ismail, A. Mateevici, M. Viteazul și Albișoara.
„Este vorba despre 4 loturi distincte cu o lungime totală de 39 km de drum. Au fost excluse străzile, unde au fost deja elaborate schemele pentru banda dedicată transportului public. Totodată suntem la etapa finală de publicare a unei licitații pentru amenajarea parcărilor auto în zona centru a Chișinăului din contul benzilor de circulație rutieră. Împreună cu Î.M. Institutul municipal de proiectări Chişinăuproiect, se elaborează design-ul parcărilor și caietul de sarcini pentru anunțarea licitației”, a adăugat edilul.
În acest caz, Ceban spune că vorbim despre:
Zona 0: unde vor fi amenajate aproximativ 3000 locuri de parcare;
Zona 1: 2100 locuri marcate şi 3500 locuri amenajate în pavaj sau asfalt.
„La fel vor fi amenajate cca 112 locuri de parcare în zona Î.M. „Piaţa Centrală”, pe str. Armenească – Mitropolit Varlaam – Tighina. Acest lucru a fost posibil în urma evacuării de pe teren municipal a gheretelor amplasate în jurul pieţii. Locurile de parcare vor fi destinate pentru vizitatorii care vin la piaţă după cumpărături şi vor fi publice. Vreau să subliniez că au fost verificate toate acordurile de arendă funciară cu Primăria Chișinău, care au drept destinație amenajarea parcărilor, atât publice cât și cu plată”, mai comunică Primarul.
Astfel, din cele 110 loturi de pământ care au fost analizate, Ceban spune că în 20 de cazuri au fost depistate diferite nereguli cum ar fi:
– Depășirea hotarului terenului arendat, pe domeniu public;
– Utilizarea terenului în alte scopuri decât parcare auto, așa ca piață agro – alimentară, piață auto, piață de materiale de construcții, etc.;
– Edificarea construcțiilor neautorizate pe terenurile arendate.
„În context am dispus ca până la 1 iulie curent, să fie făcută o evaluare şi a blocurilor de locuit care au fost construite în ultimul an şi au mai mult de 4 etaje, pentru a verifica dacă este respectată prevederea ce presupune că firma de construcţie trebuie să asigure locatarii cu 70% din locurile de parcare. La fel, la următoarea şedinţă vom analiza soluţia de achitare a parcărilor cu plată. În acest sens trebuie să vedem care este şi părerea oamenilor şi să găsim o variantă optimă pentru toată lumea. Totodată invităm agenţii economici care vor să se implice în parteneriate publice privare cu Primăria Chişinău, pentru a construi parcări multietajate. Între timp, am solicitat să fie luate la evidenţă toate spaţiile municipale, unde pot şi urmează să fie amenajate locuri de parcare. Este vorba despre str. Mesager, bd. Mircea cel Bătrîn, str. Sarmizegetusa, în preajma Parcului „La Izvor” şi Parcul „Alunelul”, dar şi în zona Parcului „Dendrariu”. Tot în această perioadă sunt amenajate două parcări lângă parcul „La Izvor”, a conchis Ion Ceban.
Mihaela Rotari