Ce va face MAI în cazul unor revolte la toamnă? Revenco: Facem analize…
Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco, spune că în cazul în care în toamnă țara noastră se va confrunta iar cu un flux mare de refugiați, MAI va activa protocolul de securitate la frontieră, informează OFICIAL.
Ana Revenco a menționat, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, că sunt conturate prognoze și față de alte riscuri.
„…Operăm cu termeni de evaluare de risc, identificarea factorilor care favorizează sau nu anumite situații, sunt conturate prognoze și sunt elaborate exact planuri de intervenție calibrate la riscurile pe care le denotă eventual o situație sau nu sunt activate, așa cum vă spuneam, protocoalele.
Așa cum am făcut-o și până acum, pentru că pot să vă zic că această primăvară pentru Republica Moldova din punctul de vedere al numărului și dimensiunii de manifestații publice a fost mult mai activă decât anii precedenți și nu neapărat mă refer aici la anii trecuți când am fost în izolare din cauza pandemiei, mă refer și la anii de mai înainte, vă spuneam că facem aceste analize și Centrul de comandă care a fost activat din data de 24 februarie activează și până acum în regim de permanență 24/7.
În cadrul acestui regim de 24/7 activează și un grup analitic special creat pentru a monitoriza încontinuu situația atât din interiorul țării, cât și din regiuni, pentru că înțelegem că o serie de activități în interiorul țării sunt determinate și de evoluția în Zona de Securitate și în regiune. De aceea este foarte important să înțelegem cum evoluează lucrurile, care sunt factorii care iau amploare, unde ne putem aștepta la un anumit risc, cum el se poate produce și, respectiv, care este cea mai eficientă cale de a interveni, inclusiv prin prevenție, așa cum am făcut cu toții cu echipa de la Ministerul Afacerilor Interne prin asigurarea interoperabilității inclusiv între mai multe structuri subordonate.
Cu certitudine au fost o serie de acțiuni, o serie de evenimente unde a fost solicitată intervenția a cel puțin trei structuri subordonate, în același timp. Or, însuși războiul din Ucraina a arătat că fără o interoperabilitate exemplară dintre Poliția de Frontieră, Poliția Națională, pompierii-salvatori, carabinieri, specialiștii de la Biroul Migrațiune și Azil nu s-ar fi reușit ceea ce am reușit noi și considerăm că am reușit să asigurăm această stabilitate în ceea ce privește securitatea și ordinea publică și de la frontieră la altă frontieră, inclusiv prin interiorul țării. Așa vom interveni și aici”, spune ministrul de interne.