Ce nu știai despre postul vamal Tudora

Ce nu știai despre postul vamal Tudora

Postul vamal Tudora este un post vamal internațional, situat la frontiera de sud-est a Republicii Moldova. Creat la data de 04 octombrie 1991, a primit această denumire datorită amplasării sale, la intersecția drumului național Căușeni-Belgorod Dnestrovsk cu drumul ce duce spre satul Tudora. La momentul creării, postul vamal Tudora era în subordinea Direcției Tighina, Departamentul Control vamal. Un vagon servea drept sediu al postului, în care activau 4 angajați.

La începutul anilor 2000, a fost construit un alt edificiu al postului vamal, la frontieră, pe moșia satului Palanca, dar, dat fiind faptul că postul vamal figura în toate registrele sub denumirea de postul vamal Tudora, și-a păstrat această denumire până în prezent.

Pe parcursul anilor, postul vamal Tudora s-a modernizat și a crescut numeric, ajungând la un efectiv de 46 funcționari vamali, printre ei și veterani ai Serviciului Vamal.

Postul vamal Tudora este amplasat pe o suprafață de 27000 m.p. și este special prin arhitectura deosebită a fațadei clădirii, care îi conferă un aspect modern și original. Pe teritoriul postului se găsesc și reprezentanții ANSA, ceea ce permite efectuarea controlului fito-sanitar al mărfurilor. Tot aici se află amplasat un magazin duty free si o încăpere special amenajată unde agenții economici au posibilitatea de a efectua operațiuni prealabile operațiunilor de vamuire: cântărire, numărare, transbordare.

În anul 2020, postul vamal a fost traversat zilnic, pe ambele sensuri, în medie, de aproximativ 240 camioane, 70-80 autoturisme și 6 autocare.

După cum observăm, postul vamal este tranzitat preponderent de camioane, iar transportul mărfurilor prin post se efectuează pe toată perioada anului.

Restricțiile pandemice impuse în această perioadă au generat o scădere a numărului de traversări, cu accent deosebit pe traficul de pasageri care a fost limitat considerabil.

Recomandări: În mod normal, traficul prin post este mai intens spre sfârșit de an calendaristic și în ajun de sărbători. Recomandăm călătorilor să țină cont de acest aspect.

Despre împrejurimi: Tudora este o comună în raionul Ștefan Vodă din Republica Moldova, situată pe malul drept al fluviului Nistru. Legenda spune că denumirea actuală a satului provine de la prenumele Tudora, care a fost întemeietoarea localității. Tudora construise aici un mic han iar mai târziu feciorii și nepoții ei au pus temelia satului care îi poartă și azi numele.

Satul Tudora mai este numit și ”Țara piersicilor”.  Anume în acest sat au fost plantate primele livezi de piersici.

În centrul satului se află casa muzeu „La bunici”, locul unde regăsești tradiția și obiceiul satului.

Amplasat în intravilanul satului găsim monumentul natural geo-paleontologic „Râpa de piatră”.

Pe traseu, traversând prin postul Tudora, poate fi vizitată Cetatea Albă- vechi și simbolic monument de arhitectură amplasat pe teritoriul Ucrainei.

206379135_1965314433616591_8036481591817443940_n

Cristina Pendea

Share