CCRM a participat la o conferință internațională Contabilitate și Audit „A&A CON’21”

CCRM a participat la o conferință internațională Contabilitate și Audit „A&A CON’21”

În perioada 1-2 aprilie curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la conferința internațională Contabilitate și Audit „A&A CON’21”, organizată de Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham Moldova) și Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Moldova (ACAP Moldova), în parteneriat cu Asociaţia Contabililor Certificaţi şi Autorizaţi (ACCA), informează OFICIAL.

Motto-ul „A&A CON’21” a fost „Ne focusăm pe soluții pentru problemele de contabilitate și audit”, conferința fiind concepută pentru profesioniștii din contabilitate și audit, directorii financiari, funcționarii publici, mediul academic, comunitatea științifică și alte părți interesate de domeniile contabilității și auditului.

Curtea de Conturi a fost reprezentată de Petru Rotaru, membru al CCRM.

În debutul sesiunii de deschidere a fost abordat subiectul „Covid-19 și efectele acestuia asupra contabilității și auditului”. Participanții și-au expus îngrijorările vizavi de efectele negative ale pandemiei, care a reușit să modifice mai multe aspecte în activitatea de contabilitate și audit, dar a reușit să mobilizeze pentru a gândi altfel și a gestiona situția cu minime consecințe nefaste si vulnerabile.

În cadrul sesiunii, Petru Rotaru, membru al CCRM a menționat că, Curtea de Conturi, ca și alte instituții din țară, nu face o excepție, perioada de pandemia fiind o lecție foarte bună în perspectiva digitalizării procesului de audit.

„Curtea de Conturi, actualmente, implementează un soft, ce ține de auditul financiar, în perspectivă auditul de conformitate, fiind la stadiul de testare a 3 misiuni-pilot cu suportul experilor străini a delegației Uniunii Euopene, având finalitate în anul financiar 2021. Totodată, Curtea de Conturi și-a revizuit Codul de etică intern, punând accent pe calitățile pe care trebuie să le dețină un auditor public, și anume, competența, echidistanța față de instituția pe care o auditează și capacitatea de a face față tuturor provocărilor, a relatat Rotaru.

În cadrul evenimentului s-au pus în discuție cele mai recente tendințe naționale și internaționale în activitatea de contabilitate și audit, inclusiv cele ce implică digitizarea activității, etica și integritatea profesiilor de contabil și auditor, erorile contabile depistate în inspecțiile fiscale, regulile privind spălarea banilor, raționamentul profesional al contabilului, controlul extern al calității auditului sunt câteva dintre numeroasele probleme cu care se confruntă comunitatea locală a contabililor și a auditorilor.

Cristina Pendea

Share