CCRM a examinat Rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

CCRM a examinat Rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

Curtea de Conturi a Republicii Moldova, la data de 31 mai curent, a examinat în cadrul unei ședințe online Raportului auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), încheiate la 31 decembrie 2020.

Scopul auditului public extern a constat în oferirea unei asigurări rezonabile, cu privire la faptul că rapoartele financiare consolidate ale MAEIE, încheiate la 31 decembrie 2020, nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative cauzate de fraude sau erori, precum și emiterea unei opinii.

Pentru anul 2020, pentru realizarea obiectivelor și desfășurarea activităților preconizate, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i-au fost aprobate alocații în sumă de 505,7 mil. lei, care pe parcursul anului au fost precizate în sumă de 470,1 mil. lei, sau cu 35,6 mil. lei mai puțin. Executarea de casă față de planul precizat s-a realizat la nivel de 88,2 % (414,7 mil. lei). Conform datelor Rapoartelor financiare consolidate, mijloacele fixe la 31 decembrie 2020 au constituit 305,9 mil. lei, dintre care, valoarea clădirilor este de 50,3% și valoarea mijloace de transport este de 23% din valoarea totală a mijloacelor fixe.

În contextul misiunii de audit au fost constatate mai multe observații de audit:

  • 4 misiuni diplomatice și oficii consulare au procurat 5 mijloace de transport noi în sumă de 3,6 mil. lei. Achitarea în avans pentru procurarea a 3 automobile a determinat majorarea creanțelor cu 2,2 mil. lei, situația respectivă cauzând și imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat.
  • la capitolul conformitatea deplasărilor în interes de serviciu au fost constatate abateri la unele instituții subordonate. Astfel, în cazul a 8 instituții nu a fost respectat scopul indicat în ordinul de deplasare, iar în 5 cazuri a fost depășit termenul de ședere indicat în ordin.
  • cu referire la cheltuielile de deplasare și utilizarea mijloacelor de transport, s-a constatat că o instituție a serviciului diplomatic se evidențiază cu cele mai mari cheltuieli la grupa de conturi 331 „Procurarea combustibilului, carburanților și lubrifianților”, în anul 2020 fiind efectuate 18 deplasări de serviciu, cu scopul ,,transportarea poștei diplomatice sau articolelor protocolare”. Toate deplasările, la solicitarea misiunii diplomatice, au fost autorizate de către MAEIE. Probele de audit au constatat o deviere de parcurs cu circa 5095 km, ce duce la un supraconsum de 978 litri combustibil, fapt care afectează conformitatea utilizării resurselor publice.

În cadrul Ministerului și entităților din subordine, controlul intern managerial este implementat parțial, fapt ce nu asigură pe deplin funcționalitatea unor controalelor-cheie și gestionarea riscurilor aferente procesului financiar-contabil.

Fluctuația cadrelor pentru suplinirea funcțiilor vacante în cadrul Serviciului audit intern, precum și fenomenul instituit în cadrul MAEIE, prin încadrarea contabililor șefi, care s-au întors din misiuni, poate lipsi conducătorii de un instrument eficient, care să asigure gestionarea prudentă a riscurilor și de o contribuție obiectivă la îmbunătățirea controlului intern managerial.

Probele de audit obținute au fost suficiente și adecvate pentru a oferi o bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene încheiate la 31.12.2020.

Doina Secrieru

Share