Categoriile de vârstă care sunt mai vulnerabile în fața tulpinii Delta

Categoriile de vârstă care sunt mai vulnerabile în fața tulpinii Delta

În Republica Moldova se desfășoară campania de imunizare „Vaccinarea în satul tău”, destinată locuitorilor din mediul rural. Astfel, de la începutul lunii august până în prezent, au fost organizate mai multe activități în șapte raioane ale țării, cu scopul de sensibiliza populația să se vaccineze. Mai multe detalii despre acest proiect, dar și despre situația epidemiologică din țară a comunicat Inga Pasecinic, directoarea Centrului de strategii si politici de sanatate.

În cadrul unui interviu pentru Curentul, Pasecinic a răspuns la întrebarea: „Totuși, care categorii de vârstă sunt mai vulnerabile în fața tulpinii Delta?”.

„Valul patru, pe lângă faptul că e lupta celor nevaccinați, mai este și lupta copiilor. Deja sunt înregistrate multe cazuri de bebeluși, cu vârsta până la un an, care au dezvoltat pneumonie în câteva zile. Dacă anul trecut spuneam că sunt recunoscătoare acestui virus pentru că ne cruță copiii, din păcate, odată cu venirea noului val, situația s-a schimbat. Un număr mare de copii se infectează, iar ei vin din familii total nevaccinate”, a răspuns directoarea Centrului.

La final, Pasecinic a spus ce consecințele de lungă durată a provocat pandemia asupra sistemului medical din Republica Moldova, dar și asupra oamenilor: „Ce ține de domeniul de sănătate, îi văd fortificat și aș putea spune că spitalele noastre niciodată nu au fost atât de bine dotate cu echipamente de protecție și alte dispozitive importante. Acum dispunem și de aparate ECMO 3, cunoscute ca „plămâni artificiali”, la care înainte nici nu puteam visa. Astfel, cu susținerea partenerilor străini au fost foarte bine echipate instituțiile medicale, dar și asistenții medicali au fost instruiți la un nivel superior. O altă consecință a pandemiei ar fi pierderea multor colegi, inclusiv din asistența medicală primară. În contextul crizei resurselor umane pe care o avem, a fost foarte dureros să pierdem medicii. Ei sunt puțini și fac față cu greu condițiilor actuale. Totodată, pandemia ne-a învățat să ne spălăm pe mâini și să fim mult mai atenți față de sănătate, față de condițiile sanitare atât în instituțiile medicale, cât și în transport sau acasă. Eu văd această situație ca un moment pozitiv, care a venit să ne învețe anumite lecții”.

Mihaela Rotari

Share