Specialiștii bat alarma! „Nu trebuie să lipsească eticheta energetică de pe electrocasnice”

Specialiștii bat alarma! „Nu trebuie să lipsească eticheta energetică de pe electrocasnice”

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, împreună cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică, au dat startul Campaniei de informare: „Alege inteligent! Economiseşte energie şi bani!”, informează Oficial.

Campania are drept scop informarea cetățenilor în legătură cu beneficiile procurării electrocasnicelor în baza etichetei energetice. Evenimentul s-a derulat prin efectuarea vizitelor la mai multe magazine din Chişinău, specializate în comerţul aparatelor de uz casnic. Specialiştii ambelor instituţii au informat cumpărătorii despre necesitatea procurării aparatelor de uz casnic în funcţie de gradul de eficienţă energetică pe care îl au.

Plasarea pe piață a produselor cu impact energetic este reglementată prin lege. Eticheta energetică nu trebuie să lipsească de pe: mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele de climatizare, cuptoarele și hotele de bucătărie, televizoare, aspiratoare, corpuri de iluminat, ş.a.

Potrivit calculelor efectuate de specialiştii Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, dacă alegem un frigider de clasa A+++, în detrimentul unuia de clasa B, putem economisi anual peste 490 de lei la factura pentru energia electrică.

În medie, prin utilizarea aparatelor de uz casnic sau a produselor cu impact energetic de clasa A+++, în locul celor de clasa A, puteți economisi:

  • până la 60% de energie în cazul frigiderelor, congelatoarelor și combinelor frigorifice;
  • până la 32% de energie în cazul mașinilor de spălat rufe de uz casnic;
  • până la 30% de energie în cazul mașinilor de spălat vase, etc.

img

Mihaela Rotari 

Share