Carte de identitate – obținută prin intermediul unei rețele de socializare. Ilegalitățile de la frontiera moldo-română

Carte de identitate – obținută prin intermediul unei rețele de socializare. Ilegalitățile de la frontiera moldo-română

Polițiștii de frontieră din punctele de trecere Leușeni și Sculeni documentează un conațional și un cetățean al Israelului. Aceștia sunt pasibili de cercetare penală pentru deținere și utilizare a documentelor falsificate la traversarea frontierei de stat. Israelianul susține că nu cunoștea despre neautenticitatea permisului de conducere, pe când moldoveanul a recunoscut obținerea ilegală a cărții de identitate românești prin intermediul unei rețele de socializare.

În punctul de trecere Leușeni s-a apropiat pentru controlul transfrontalier cetățeanul Israelului în vârstă de 25 ani, la volanul mijlocului de transport de model Porsche Cayenne. Tânărul s-a legitimat cu acte de călătorie eliberate de către autoritățile israeliene, inclusiv prezentând documentele israeliene pentru mijlocul de transport. În timpul verificării și examinării actelor cu ajutorul tehnicii din dotare, polițistul de frontieră a observat semne vădite de falsificare asupra permisului de conducere. Interogat, cetățeanul străin a comunicat inspectorului Poliției de Frontieră că și-a perfectat permisul legal, în țara natală ca urmare a expirării celui precedent, iar despre falsul actului acesta nu cunoștea detalii.

Cetățeanul R. Moldova a apelat la rețelele de socializare pentru a obține un act neveridic. Astfel, o carte de identitate falsificată a fost reținută de către polițiștii de frontieră din punctul de trecere Sculeni. Documentul era eliberat de autoritățile române pe numele unui conațional originar din Anenii Noi, pasager al rutei regulate Chișinău – Paris. Supus audierii, tânărul moldovean a. n. 1989, a recunoscut că și-a procurat cartea de identitate prin intermediul unei persoane necunoscute, comunicând cu anonimul pe internet. Pentru predarea documentului în cauza contra sumei de 100 euro, aceștia și-au dat întâlnire într-un loc public din capitală.

În ambele cazuri au fost întocmite procese verbale de ridicare a documentele falsificate, care au fost transmise spre expertiză, iar cercetările sunt continuate de angajaţii Poliţiei de Frontieră în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor. Bărbații riscă, conform art. 361 al. (1) CP al RM, amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Mihaela Rotari

Share