Boris Foca: Pentru 2024, CCI Moldova-China și-a propus să invite cât mai multe companii chineze ca să investească în R. Moldova
Forumul dedicat celei de-a cincea aniversări a Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China și dezvoltării relațiilor economice dintre China și Moldova are loc astăzi la Chișinău. La eveniment sunt prezenți reprezentanți ai Parlamentului, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Camerei de Comerț și Industrie România-China, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Mediului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Serviciului Vamal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției de Investiții.
Boris Foca, președintele CCI Moldova-China, organizator al evenimentului, a spus că, în cei 5 ani Camera a trecut prin perioade diferite, cei mai grei fiind cei afectați de pandemie. El a mulțumit reprezentanților statului că sunt prezenți la eveniment.
„În 2023 am reușit să organizăm misiuni economice în China pentru circa 100 de companii din R. Moldova, iar astăzi, aici, avem o delegație din China care e interesată din produsele moldovenești.
Pentru 2024 ne dorim să fim și mai activi. Noi depunem mult efort pentru a dezvolta relația cu China și ne-am dori ca și colaborarea cu statul în acest sens să fie mai intensă. Cu cât colaborarea între stat și business va fi mai mare, cu atât vom avea toți mai multă plusvaloare”, a spus Boris Foca.
El a precizat că misiunea CCI Moldova-China este de a reduce intermediarii, astfel încât cetățenii moldoveni să beneficieze de produse de calitate la prețuri cât mai corecte și accesibile. Foca a precizat că Moldova are o balanță negativă cu China, or, în 2022 importurile au fost de 950 milioane, iar exporturile de circa 20 milioane euro. „Aceeași situație o are și SUA, UE, dar asta nu e problema Chinei, ci a antreprenorilor, pentru că nu sunt competitivi. Ar fi bine să schimbăm abordarea problemei. Pentru 2024, CCI Moldova-China și-a propus să invite cât mai multe companii chineze ca să investească în R. Moldova. Suntem țara de legătură pentru relația Chinei cu Ucraina”, a mai spus președintele CCI Moldova-China.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, a felicitat organizatorii pentru rezultate și eforturile depuse.
„Moldova are o relație de peste 30 de ani cu China. Această țară poate fi un partener important al R. Moldova. Chinezii spun că toate statele trebuie să aibă acces la tehnologii, la reindustrializarea agriculturii, altor ramuri. Mă bucur că mediul de afaceri de la noi are acces la mărfurile, produsele din China, că se fac pași importanți în acest sens. China nu judecă țara după buget, mărime, și le tratează pe toate egal. Salut faptul că sunt proiecte noi de diplomație economică în relația cu această țară”, a precizat oficialul.