Bolnavii de hepatită vor primi tratament gratuit într-o altă instituție medicală

Bolnavii de hepatită vor primi tratament gratuit într-o altă instituție medicală

Din data de 1 martie, toți pacienții bolnavi de hepatită virală vor beneficia de asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”. Printr-un Ordin al Ministerului Sănătății, toate stocurile de medicamente necesare pentru asigurarea tratamentului antiviral al pacienților au fost transferate de la  Spitalul Clinic Republican la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”.

În același timp, anunțăm că reprezentanții Spitalului Clinic Republican au transmis și listele pacienților care beneficiază de acest tratament, precum și listele pacienților care sunt în așteptare.

Această reglementare a fost introdusă cu scopul de a facilita accesul pacienților la tratament antiviral, având în vedere că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” este o instituție specializată în acest sens.

Menționăm că în Republica Moldova indicele morbidității prin hepatită virală B acută s-a redus de la 25,46 la 100 mii populație în anul 1997 până la 0,96 în anul 2015; prin hepatită virală C acută – de la 6,14 până la 1,23 și prin hepatită virală D (HVD) – de la 1,89 până la 0,1 în 2015.

În prezent, 155 de pacienți beneficiază de tratament împotriva hepatitei virale B, 180 de pacienți sunt tratați împotriva hepatitei virale C și 30 – împotriva a hepatitei virale D. Totodată, în total, pe lista de așteptare figurează 1362 de bolnavi.

Conform datelor statistice, urmare a acestei patologii, în Republica Moldova decedează anual circa 3000 de persoane, iar 200 devin invalizi.

 

Maria Roșca

Share