Bibliotecile din R. Moldova oferă servicii online utilizatorilor

Bibliotecile din R. Moldova oferă servicii online utilizatorilor

În contextul pandemiei cu COVID-19, bibliotecile și-au redirecționat activitatea în spațiul virtual, contribuind la dezvoltarea serviciilor online pentru utilizatori.

Astfel, Biblioteca Națională a Republicii Moldova oferă acces la  cataloagele electronice online: Catalogul TinRead și Catalogul Colectiv al Bibliotecilor Publice Teritoriale SIBIMOL, care sunt cele mai importante surse de informare a utilizatorilor. Prin Biblioteca Naţională Digitală Moldavica, http://www.moldavica.bnrm.md/, cei interesați au acces și la publicațiile patrimoniale cărți vechi, publicații periodice vechi, cărți poștale, ex-librisuri, manuscrise, hărți.

De asemenea, Portalul Centrului Pro-European de servicii și comunicare din cadrul Bibliotecii Naționale (CPESC) (http://cpescmdt.blogspot.com/) oferă acces la  publicațiile Consiliului Europei online. Repozitoriul National Tematic MoldLis (http://moldlis.bnrm.md/) oferă acces integral la publicaţiile de specialitate.

Totodată, Biblioteca Națională oferă servicii online și pentru bibliotecari prin intermediul serviciului „Întreab@bibliotecarul”, activ 24/24 și Info-buletinului  „Mă informez. Particip la proiecte” destinat bibliotecilor, ca centre comunitare şi diseminarea de către acestea a informaţiei utilă comunităţilor.

BNRM pune la dispoziția personalului de specialitate din biblioteci, instrumente în sprijinul formării profesionale continue: tutoriale şi ePortofolii educaţionale http://www.bnrm.md/index.php/acces-dedicat/bibliotecarilor/formarea-profesionala-continua ; blogul de Biblioteconomie și Știința Informării https://clubbib.wordpress.com/ ; centrul de Resurse http://resurse.bnrm.md/ro/for-public-libraries/resource- center, blogul „Bibliotecile publice teritoriale din Republica Moldova” www.bibliotecipublicerm.wordpress.com etc.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” promovează prin intermediul paginii de Facebook diverse surse utile pentru copii, părinți și cadre didactice și anume: colecții de cărți electronice, site-uri educaționale, webinare despre folosirea instrumentelor online în procesul de predare-învățare, informații oficiale despre măsurile de protecție în perioada pandemiei de Covid-19.

În fiecare marți și miercuri la ora 11:00, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” transmite live Programul „Ora poveștilor la tine Acasă” destinat copiilor de 3-7 ani și părinților, iar în ziua de joi începând cu ora 13:00 se transmite live Programul „Час историй online” destinat copiilor de 8-10 ani și părinților.

De asemenea, instituția organizează prin intermediul aplicației Zoom, serviciul „CodeLab online”, care include webinare de web design pentru copii cu vârsta peste 12 ani.

Doina Secrieru

Share