Avocatul Poporului a monitorizat intervenția autorităților asupra respectării drepturilor și protecției persoanelor refugiate
Prevenirea încălcării drepturilor şi libertăţilor omului și copilului pe teritoriul Republicii Moldova este una din cele mai importante activități ale Avocatului Poporului și Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.
Conștientizând vulnerabilitatea persoanelor strămutate din Ucraina, precum și a autorităților naționale care s-au pomenit într-o situație de criză fără precedent, Avocatul Poporului și-a propus să monitorizeze cu atenție intervenția autorităților asupra respectării drepturilor și protecției persoanelor refugiate.
Pentru consolidarea acțiunilor de monitorizare a situației persoanelor strămutate din Ucraina, Ombudsmanul a creat temporar un Consiliu Consultativ de prevenire a încălcării drepturilor persoanelor refugiate din Ucraina.
Totodată, întru fortificarea asigurării protecției drepturilor persoanelor refugiate din Ucraina, Oficiul Avocatului Poporului cu suportul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Refugiaților (UNHCR-Moldova) implementează Proiectul: „Consolidarea capacitaților Oficiului Avocatului Poporului în protecția și promovarea drepturilor refugiaților și altor persoane.
Urmare a monitorizării au fost elaborate două rapoarte: Raportul nr.1 privind monitorizarea respectării drepturilor persoanelor străine din Ucraina pentru perioada 25 februarie – 30 aprilie 2022, și Raportul nr.2 privind monitorizarea respectării drepturilor persoanelor refugiate din Ucraina în contextul stării de urgență pentru perioada Mai – Iulie 2022.
Principalele constatări din Raportul nr.1, vizează lipsa la nivel național, a unui act legal ce ar fi constatat un aflux sporit de străini; neacordarea unei forme oficiale de protecție persoanelor strămutate din Ucraina; gestionarea slabă a traversării frontierei de stat; lipsa unui concept de organizare a transportării persoanelor refugiate străine către centrele de plasament temporar și lipsa unui plan de acțiuni complexe pentru gestionarea situației de criză în general.
În concluzie, autoritățile naționale au avut o abordare fragmentată în procesul de gestionare a situației de criză. Rolul primordial, în acest proces, ar fi trebuit să îl aibă autoritățile responsabile de gestionarea frontierei de stat. Totodată, multiplele derogări de la normele legale generale, dar și intervențiile de moment, denotă lipsa unui cadru legal special care ar determina un concept unic de abordare a situației persoanelor strămutate urmare unui conflict armat, precum și mecanismele de implementare ale acestuia.
În Raportul nr.1, Oficiul Avocatului Poporului a înaintat 27 de recomandări pentru autoritățile publice responsabile de asigurarea drepturilor persoanelor străine, dintre care: acordarea protecției temporare; elaborarea Planului de acțiuni pentru gestionarea crizei; reglementarea la nivel național a standardelor minime și a procedurilor de cazare temporară pentru persoanele străine etc.
În etapa a II de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor refugiate din Ucraina, Avocatul Poporului și Consiliul Consultativ au continuat să urmărească cu atenție intervențiile autorităților, monitorizarea fiind focusată pe gestionarea situației persoanelor refugiate; protecția temporară și alte forme de azil; managementul plasamentului temporar; asistența medicală, respectarea drepturilor copiilor; nediscriminarea și protecția grupurilor marginalizate etc..
Principalele constatări se referă la aplicabilitatea parțială a Mecanismului național de gestionare unitară și coerentă a situației a unui aflux sporit de străini (HG nr.1146/2017); neacordarea protecției temporare persoanelor refugiate din Ucraina; politica autorităților privind cazarea în centrele de plasament temporar a persoanelor refugiate nu este bazată pe o abordare a drepturilor omului și egalitate; lipsa unui mecanism de identificare și referire a persoanelor cu boli de sănătate mintală etc.
În Raportul nr.2, Avocatul Poporului a înaintat 10 recomandări pentru autoritățile publice responsabile de asigurarea drepturilor persoanelor străine, recomandări ce ar îmbunătăți situația persoanelor și ar asigura o protecție mai bună a drepturilor și libertăților acestora.
Aici puteți consulta răspunsul autorităților publice centrale cu competență generală și specială privind recomandările Avocatului Poporului http://ombudsman.md/…/recomandarile-avocatului…/
De asemenea, pentru mai multe detalii puteți consulta cele două rapoarte în română, rusă și engleză la următorul link: http://ombudsman.md/…/raport-privind-monitorizarea…/