Avertizarea directorului „Moldsilva” pentru toți autorii de construcții neautorizate și dornicii de vânat pe suprafețe mari, mult mai mici în acte

Avertizarea directorului „Moldsilva” pentru toți autorii de construcții neautorizate și dornicii de vânat pe suprafețe mari, mult mai mici în acte

Agenția „Moldsilva” comunică faptul că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 187 din 20.02.2008 pentru aprobarea Regulamentului privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică şi/sau de recreere, în perioada 2008-2012, a transmis în arendă, în scopuri cinegetice şi de recreere, 11531 ha terenuri din cadrul fondului forestier gestionat, informează OFICIAL.

„În acest context, în perioada respectivă au fost semnate 807 contracte. S-ar părea că e vorba despre 807 intenții ce pun accent pe odihna cetățenilor, atitudine corectă față de cinegetică și, de ce nu, dezvoltarea „Moldsilva”. Toate bune până la proba contrariilor. Dumitru Cojocaru directorul Agenției „Moldsilva” a decis să pună degetul pe „rană”, acolo unde s-au adunat deja diverse interpelări, semnalări a situației, constatare a faptelor și scrisori – toate având drept subiect încălcarea flagrantă a clauzelor contractuale de către cei care, prin actele semnate, s-au și văzut stăpâni ai pădurilor. Câteva vizite de documentare au confirmat ipoteza despre lipsa bunului simț a arendașilor, astfel că directorul Agenției „Moldsilva” a insistat la formarea unui grup de lucru în cooperare cu Inspectoratul Ecologic pentru a elucida situația reală și pentru a opri poftele unora. Inspectarea cantoanelor 9 și 12 a Ocolului Silvic Căpriana prezintă dovezi incontestabile că construcțiile neautorizate de  către  actele de arendă și anexele ce au luat locul ciupercilor în lipsa precipitațiilor, înghit lacom, pas cu pas, fondul forestier”, se spune într-un comunicat de presă.

Potrivit lor, Dumitru Cojocaru spune că, toate aceste indicii, plus gunoiul din pădure, sunt o „moștenire” grea a conducerii Agenției „Moldsilva” din perioada 2008-2012 și a succesorilor, care au experimentat pe seama arendei pădurilor, fără o prognoză realistă, probată cu clauze contractuale clare.

„Astfel, deși alarma urma să sune încă ieri, astăzi mai este posibil să recuperăm fondul forestier afectat parțial. Dumitru Cojocaru vine cu o avertizare clară pentru toți autorii de construcții neautorizate, improvizații pe seama pădurii sau dornicii de vânat pe suprafețe mari cu acte justificative mult mai mici. Mapa cu acte pentru organele procuraturii deja are consistență, de aceea pentru a nu admite penalități enorme, cheltuieli de judecată și risipa banului investit în construcții, ce oricum vor urma calea demolării forțate, opriți  acum tăvălugul „investițiilor ucigașe” în pădure. Comisia formată din silvicultori și specialiștii de mediu va examina toate contractele de arendă a fondului forestier și absolut toate construcțiile. Prevederile legii vor fi aplicate în toate cazurile, astfel că unii își vor demola propriile vise (criminal dosite în verdele pădurii), iar alții vor avea nevoie de multe parale pentru a stinge penalitățile. Dura lex, sed lex!”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Share