Autoritățile moldovenești și cele elvețiene discută soluții pentru gestionarea crizei refugiaților
Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi, a participat la întâlnirea cu delegația Secretariatului de Stat pentru Migrație din Elveția, condusă de Jasmine Amsler, consilier politic în domeniul Afacerilor Externe ale Elveției, și reprezentanții Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite în Moldova.
Scopul întâlnirii a fost documentarea necesităților autorităților moldovenești în ceea ce privește gestionarea situației refugiaților din Ucraina.
Prezentarea sediului de documentare la protecția temporară al Inspectoratului General pentru Migrație a fost realizată de către Secretarul de Stat al MAI, Jana Costachi, împreună cu Șeful Inspectoratului General pentru Migrație, domnul Mihail Vodă.
În cadrul întrevederii, cei prezenți au fost informați despre activitatea Centrului de Integrare, punctele de primire și informare a străinilor care au obținut un permis de ședere sau o formă de protecție pe teritoriul Republicii Moldova.
Totodată, s-au discutat eforturile instituțiilor de stat, inclusiv ale MAI, pentru a oferi un statut legal străinilor pe teritoriul Republicii Moldova, oportunitățile de integrare a străinilor care fug de conflicte, cât și despre provocările în contextul crizei regionale, războiului din proximitate și crizei refugiaților.
Secretarul de Stat al MAI a subliniat eforturile autorităților moldovenești de a gestiona criza refugiaților și soluțiile oferite de către autorități, cu sprijinul și implicarea organizațiilor non-guvernamentale. Jana Costachi a menționat și despre eforturile de armonizare a cadrului normativ național cu legislația Uniunii Europene în domeniul respectării drepturilor omului, identificarea problemelor existente și soluțiile pentru ajustarea standardelor naționale la evoluțiile internaționale în domeniul managementului migrației.
De asemenea, Șeful Inspectoratului General pentru Migrație a menționat despre importanța digitalizării serviciilor și îmbunătățirea calității acestora pentru străinii găzduiți de stat, inclusiv dotarea IGM cu echipamente și mijloace de mobilitate, precum și îmbunătățirea infrastructurii fizice pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de sosiri în masă de persoane strămutate.
Membrii delegației au apreciat eforturile autorităților naționale în gestionarea crizei refugiaților.
Menționăm că pe teritoriul Republicii Moldova se află 117,531 de persoane strămutate din Ucraina, iar în perioada 1 martie 2023 – 18 martie 2024, în sistemul informațional al Inspectoratului General pentru Migrație privind protecția temporară s-au preînregistrat în total 49,848 de persoane. Au fost eliberate 40,787 buletine de identitate ale beneficiarilor de protecție temporară, inclusiv 11,782 pentru minori.