Audieri publice privind protecția specială a copiilor în situații de risc

Audieri publice privind protecția specială a copiilor în situații de risc

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a participat în data de 18 martie la audierile publice pe subiectul implementării Legii nr. 140 din 14 iunie 2013 privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți.

Audierile au fost organizate de către Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie și Comisia parlamentară administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatic și au avut scopul de a identifica rezultatelor obținute și aplicabilitatea Legei nr. 140.

În cadrul audierii publice, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a comunicat despre eficiența legii și implementarea acesteia pe parcursul anului 2014. Astfel, pe parcursul anului 2014 au fost luați în evidență 1140 copii rămași temporar fără ocrotire părintească și 3326 copii rămași fără ocrotire părintească.

De asemenea, în data de 4 iunie 2014 a fost instituit Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii, care a contribuit la evaluarea necesităţilor imediate şi potenţialului risc de expunere a copilului la violență, neglijare şi exploatare; consilierea pentru depăşirea problemelor psiho-emoționale ale copiilor, precum și ale problemelor de relaționare între părinți/îngrijitori și copii; informarea și consultanța privind drepturile copilului și sistemul de protecție a acestuia și etc.

Menționăm că Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei cu suportul UNICEF realizează evaluarea cadrului legal și instituțional existent în domeniul funcționării institutului de tutelă și curatelă, exercitării atribuțiilor de reprezentare legală și îngrijire a copiilor separați de părinți.
Urmează un proces de elaborare a unui proiect de modificare și completare a legislației pentru a optimiza funcțiile de protecție a copiilor separați de părinți, exercitate de diferite instituții/autorități și servicii sociale.

Ministerul își propune să contribuie în continuare la promovarea și consolidarea sistemului de prevenire a separării copilului de familie, prevenirea şi combaterea violenţei, neglijării şi exploatării copiilor, promovarea practicilor nonviolente în creşterea şi educarea copiilor, reducerea continuă a numărului de copii aflaţi în îngrijire rezidenţială, promovarea mecanismelor viabile care ar asigura sustenabilitatea financiară și durabilitatea serviciilor sociale create și identificarea mecanismelor pentru  angajarea specialiștilor în protecția drepturilor copilului.

Amintim că în anii 2013 și 2014 Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a propus instituirea funcției de specialist pentru protecţia drepturilor copilului cu finanțarea de la bugetul de stat. Propunerea a constat în angajarea a cca 900 specialiști pe parcursul a 3 ani, corespunzător în trei etape.

La audieri au mai participat și reprezentanții Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, reprezentanții societății civile, Congresul autorităților locale din Moldova, inclusiv câțiva primari, reprezentanții Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove și reprezentații centrului pentru drepturile omului.

Doina Secrieru

Share