Audieri la Comisia agricultură și industrie alimentară despre importul și comercializarea produselor alimentare ce conțin organisme modificate genetic
Comisia agricultură și industrie alimentară a audiat, în ședința de astăzi, informația privind importul și comercializarea, în perioada 2020-2022, a produselor alimentare ce conțin organisme modificate genetic. Subiectul a fost discutat în contextul modificărilor recente ale cadrului normativ privind reglementarea și controlul organismelor modificate genetic, iar informația a fost prezentată de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Potrivit raportului, ANSA efectuează, din anul 2018, detecția organismelor modificate genetic în materialul semincer, cereale și produse alimentare. Acest obiectiv se regăsește în programele naționale de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor, hranei pentru animale și medicamente de uz veterinar, sănătății plantelor și calității produselor de uz fitosanitar. Totodată, ANSA implementează anual Planul național de monitorizare a produselor de pe piața internă și provenite din import privind prezența transgenelor pentru soia, produse din soia, porumb și orez. În perioada 2018-2022, în Laboratorul central fitosanitar au fost testate peste 200 de probe pentru detecția organismelor modificate genetic. Din 2021 în acest laborator pot fi testate cereale ca soia, porumb, rapiță, precum și tot spectrul de produse din aceste cereale.
Pentru anul 2022, Agenția a planificat, în cadrul programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală, prelevarea a 50 de probe dintre care 20 vor fi din import.