Astăzi este Ziua mondială a sănătății mintale

Astăzi este Ziua mondială a sănătății mintale

La 10 octombrie, se marchează Ziua mondială a sănătății mintale. A fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.

Campania din 2017 are ca temă ”Sănătatea mintală la locul de muncă”, și pornește de la faptul că mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului, fiind discriminați, stigmatizați, marginalizați, supuși abuzurilor emoționale și fizice de către comunitatea în care trăiesc.

În Articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului se afirmă că „toate ființele umane se nasc egale în demnitate și în drepturi”. Preambulul Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități prevede că „discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnității și a valorii persoanei umane”, menționează site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Din cauză că sistemele sanitare, la nivel global, se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătății mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, numeroase persoane cu tulburări mintale din țări din întreaga lume nu primesc niciun fel de ajutor.

La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool și de droguri. Bolile mintale și neurologice, afectând sănătatea în general, pot să blocheze capacitatea omului de a se realiza profesional și de a fi de folos comunității.

sursa: agerpres.ro

Share