Atenție la fructele și legumele cumpărate. Sfaturile ANSA

Atenție la fructele și legumele cumpărate. Sfaturile ANSA

În această perioadă, fructele și legumele sunt la mare cautare.  Pe măsură ce tarabele unităților de comerț sunt tot mai colorate, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), lansează un apel la prudență și oferă sfaturi esențiale consumatorilor. 

ANSA inspectează constant siguranța produselor agricole, iar programul de monitorizare și supraveghere a reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați este un pilon important în garantarea siguranței alimentare.

Astfel, pe parcursul anului 2025, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor va preleva 710 probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și 30 probe pentru determinarea conținutului de nitrați în produsele vegetale.

Potrivit Regulamentului sanitar privind nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (Hotărârea Guvernului nr. 724/2024), în acest an, monitorizarea nitraților se concentrează pe: salată tip iceberg, spanac (proaspăt, conservat, congelat sau înghețat), rucola, salată proaspătă și preparate pe bază de cereale prelucrate pentru copii.

IMPORTANT! Pepenii verzi, pepenii galbeni și sfecla roșie nu mai sunt verificați pentru conținutul de nitrați, deoarece au fost excluși din lista produselor cu limite maxime admisibile.

La detectarea produselor cu un conținut de nitrați peste limitele admise, ANSA intervene imediat prin:

-restricționarea sau interzicerea vânzării produselor neconforme;

– intensificarea controalelor la producătorul sau comerciantul în cauză;

– retragerea și distrugerea produselor nesigure, cu posibilitatea utilizării lor în alte scopuri (ex: hrană pentru animale), dacă este cazul.

În anul 2025nu s-au înregistrat produse cu depășiri ale conținutului de nitrați!

Pentru a vă bucura de gustul fructelor și legumelor consumate, specialiștii în siguranța alimentară vă recomandă:

  1. Alegeți surse de încredere!Cumpărați fructele și legumele doar din locuri special amenajate și înregistrate de către ANSA. Evitați achiziționarea produselor de la comercianții ambulanți de pe marginea traseelor;
  2. Verificați aspectul exterior! Asigurați-vă că fructele și legumele sunt curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, deteriorări cauzate de dăunători;
  3. Cereți actele de calitate:Solicitați comercianților documentele care confirmă siguranța produselor (rapoarte de încercări de laborator sau certificate de calitate);
  4. Spălați bine fructele și legumele! Spălați temeinic fructele și legumele cu apă rece înainte de consum;
  5. Păstrați la rece produsele vegetale!Mențineți legumele la rece înainte de consum. Temperaturile scăzute ajută la diminuarea conținutului de nitrați. Evitați să consumați pepeni verzi sau galbeni imediat după ce i-ați cumpărat, dacă sunt calzi – din cauza temperaturilor ridicate, pot avea un conținut mai mare de nitrați.
  6. Decojițiși curățați legumele înainte de onsum. Reducerea cantității de nitraţi poate fi obținută prin curăţirea mecanică, decojirea și tocarea acelor părţi ale legumelor sau fructelor, unde conţinutul acestor substanţe este maxim. Simplul decojit poate reduce nitrații cu 15-20%;
  7. Țineți legumele frunzoase (salata) în apă rece timp de 1-1,5 ore înainte de consum – ve-ți reduce nitrații cu 20-30%. Aceeași metodă funcționează și pentru cartofi, morcovi, sfeclă și varză (scădere cu 25-30%);
  8. Adaugați vitamina C: Un strop de lămâie (vitamina C) în apă poate ajuta la neutralizarea nitraților;
  9. Fierbeți legumele.Fierberea timp de 30-40 de minute, reduce semnificativ nitrații: până la 80% din cartofi, 70% din morcov și varză, și 40% din sfeclă. Nu uitați să aruncați apa în care au fiert legumele!

Dacă suspectați o toxiinfecție alimentară de la fructe și legume, acționați rapid:

– Cereți ajutor medical fără întârziere;

– Depuneți o petiție la ANSA, care va fi investigată în detalii;

Pentru orice sesizare apelați 022-511-511.

Share