Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei: RM – una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie la animale în UE

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei: RM – una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie la animale în UE

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării) se marchează anual pe 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei. Rabia este o zoonoză mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obișnuit la animale şi om prin mușcătura unui animal infectat.

Mai puţin obişnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută și odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Vulpea reprezintă principalul izvor natural al rabiei. Prevalența rabiei, în special în arealul silvic, reprezintă un risc iminent și persistent atât pentru animale cât și pentru om, fiind astfel considerată cea mai importantă și periculoasă zoonoză.

Cât de mare este riscul pentru oameni de a face rabie?

La nivel mondial, boala evoluează în peste 150 de țări, în special în mediul rural şi în zone geografice izolate, cu excepția anumitor țări, datorită  particularităților geografice, fie țara a devenit liberă de boală, ca urmare a aplicării unor măsuri de control drastice (Marea Britanie, Insulele Britanice, Scandinavia, Spania și Portugalia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Ungaria.).

În ultimul timp, s-a observat o reemergenţă a rabiei în diferite regiuni ale lumii, ca urmare a:

a)    reducerii densităţii unor specii de animale sălbatice, habitatul cărora a fost ocupat rapid de către vulpi, specie cu receptivitate crescută și destul de prolifică (efectivele se refac în 3-4 ani), ce trăieşte în colonii, determinând o epizootie ciclică, cu transmitere posibilă la câine, alte animale şi om;

b)    prăbuşirea infrastructurii medicale şi veterinare (fostele republici sovietice);

c)     creșterea numărului de câini vagabonzi;

d)    nevaccinarea faunei sălbatice;

e)   despăduririle extinse, cu modificarea ecosistemelor;

Rabia este una dintre cele mai mortale zoonoze. În fiecare an, ucide aproape 60.000 de persoane din întreaga lume, în special copii din țările în curs de dezvoltare. Conform ultimelor statistici la fiecare 10 minute undeva în lume moare un om din cauza rabiei.

Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie la animale în Europa.

Numărul cazurilor de rabie la animale pe anii 2015-2020

  • 2020 (21.09.2020) – 57
  • 2019 – 81
  • 2018 – 78
  • 2017 – 59
  • 2016 – 79
  • 2015 – 167

Rabia continuă să facă victime și în rândul populației Republicii Moldova, ultimele cazuri fiind înregistrate în anul 2003 la un copil din r. Drochia, în 2016 la un bărbat din r. Căușeni și în 2019 la un copil din localitatea Goianul Nou, mun. Chișinău.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-au propus ca în comun să elimine cât de curând posibil riscurile pe care le prezintă rabia atât pentru sănătatea animală (fie domestice fie sălbatice), cât și pentru sănătatea omului, iar ca obiectiv de bază au trasat ca până în anul 2030 să fie înregistrate zero decese umane din cauza rabiei.

Republica Moldova și-a trasat la fel acest  obiectiv, fiind aprobat în acest sens prin Hotărîrea Guvernului nr. 185/ 2019, Planul măsurilor de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019–2023.

Se recomandă populației să respecte anumite reguli pentru prevenirea cazurilor de rabie:

  1. animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
  2. animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească şi trebuie supravegheate atunci când sunt libere;
  3. castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendința de a hoinări;
  4. să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
  5. copiii să fie învățați să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase ;
  6. un animal sălbatic trebuie supravegheate de la distanță şi nu trebuie să se apropie de el deoarece adesea animalele bolnave de rabie pot deveni extrem de blânde și chiar plăpânde;

În cazul în care ați fost mușcat de un animal trebuie să:

  1. curățați temeinic rana cu multă apă și săpun pentru a reduce riscul unei infecții;
  2. vă adresați imediat la mediul de familie pentru a se stabili  și aplica un tratament corespunzător;
  3. informați și subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Dacă un animal a fost mușcat:

  1. animalul va fi manipulat cu grijă deoarece, fiind rănit și stresat, poate provoca mușcături. Obligatoriu mâinile vor fi protejate cu mănuși;
  2. trebuie chemat medicul veterinar sau informată subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor;
  3. animalul trebuie să fie supus examinării și după caz protocoalelor antirabice.

Dacă observați un animal care se comportă neobișnuit, cazul trebuie raportat medicului veterinar, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sau Primarului localității.

Doina Secrieru

Share