Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării) este marcată anual, la data de 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei.

Rabia este o zoonoză mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă și se transmite, în mod obișnuit, la animale şi om, prin mușcătura unui animal infectat. Mai puțin obișnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul, gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută și, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Vulpea reprezintă principalul rezervor natural al rabiei. Prevalența rabiei, în special în arealul silvic, reprezintă un risc iminent și persistent atât pentru animale, cât și pentru om, fiind astfel considerată cea mai importantă și periculoasă zoonoză.

Cât de mare este riscul pentru oameni de a face rabie?

La nivel mondial, boala evoluează în peste 150 de țări, în special în mediul rural și în zone geografice izolate, cu excepția anumitor țări, datorită particularităților geografice, fie țara a devenit liberă de boală, ca urmare a aplicării unor măsuri drastice de control (Marea Britanie, Spania și Portugalia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Ungaria etc.).

Rabia este o zoonoză cu sfârșit letal care, în fiecare an, ucide aproape 60.000 de persoane din întreaga lume, în special copii din țările în curs de dezvoltare. Conform ultimelor statistici, la fiecare 10 minute, undeva în lume, moare un om din cauza rabiei.

Rabia continuă să facă victime și în rândul populației Republicii Moldova, ultimele cazuri fiind înregistrate în anii: 2003 – la un copil din r. Drochia, 2016 – la un bărbat din r. Căușeni și 2019 – la un copil din localitatea Goianul Nou, mun. Chișinău.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-au propus, de comun acord, să elimine, cât mai curând posibil, riscurile pe care le prezintă rabia atât pentru sănătatea animală (fie domestice, fie sălbatice), cât și pentru sănătatea omului, iar, ca obiectiv de bază, au stabilit ca, până în anul 2030, să fie înregistrate zero decese umane din cauza rabiei.

Republica Moldova și-a trasat, la fel, acest obiectiv, iar, prin Hotărârea Guvernului nr. 185/2019, a fost aprobat Planul măsurilor de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019–2023.

Datorită implementării, în anul 2020, a Programului menționat prin desfășurarea campaniilor de vaccinare antirabică a vulpilor pe cale aeriană, se atestă o scădere a cazurilor de rabie la animale cu cca 90 %, comparativ cu aceeași perioadă a anilor anterior implementării Programului.

În perioada lunilor septembrie-octombrie, medicii veterinari din cadrul Agenției vor desfășura, gratuit, vaccinarea câinilor contra rabiei în zonele de risc, iar clinicile veterinare vor oferi vaccinare gratuită a câinilor contra rabiei mai multe detalii pe: https://ansa.gov.md/…/ziua-mondial%C4%83-de-lupt%C4%83…

Share