Astăzi este Ziua de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin
Astăzi este Ziua de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin. Această zi marchează trei ani de la lansarea de către Organizația Mondială a Sănătății a Strategiei globale de eliminare a cancerului cervical ca problemă de sănătate publică. Strategia stabilește până în anul 2030 drept obiective:
90% dintre fete au fost imunizate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
70% dintre femei au efectuat teste screening de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani și ulterior până la vârsta de 45 de ani;
90% dintre femeile la care a fost depistat cancerul col uterin primesc tratament.
Cancerul cervical este o maladie oncologică complet prevenibilă prin tratamentul leziunilor precanceroase. Acestea pot fi depistate timpuriu prin efectuarea regulată a screeningului de col uterin, care include testul citologic și colposcopia.
Femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze gratuit testul citologic, o dată la trei ani. De asemenea, femeile care au făcut testul citologic pot beneficia, la necesitate, de serviciile de colposcopie din cadrul celor 12 cabinete, amplasate în spitalele raionale Soroca, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Spitalul Clinic Bălți, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.
Sistemul de sănătate din țara noastră asigură accesul gratuit atât la screening, cât și la vaccinarea împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV) pentru fete și băieți, începând cu vârsta de 9 ani și până 14 ani.
Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 300 de femei, majoritatea în stadii avansate. La sfârșitul anului trecut, în țara noastră, aveau cancer cervical 4242 de femei, conform datelor Institutului Oncologic.